Wiener_Liga-odbojkaVINER LIGA

Partizanu večiti derbi

 

Partizan – Crvena zvezda 3:1 (25:22, 25:18, 25:27, 25:21)

 

 

Dvorana: SC „Šumice“. Gledalaca: 700. Sudije: Zorica Bjelić i Predrag Balandžić (oboje Beograd).

PARTIZAN: Pešut 9, Turanjanin 11, Mijailović 10, Kisić 11, S. Žarković 7, Atanasijević 29, Ilić (libero), Minić, Steljić, Popović, M. Samardžić, Bulatović. Trener: Milan Žarković.

CRVENA ZVEZDA: Bojović 11, Milutinović 4, Jakovljević 7, Terzić 13, Petković 5, Vujić (libero), Perić 9, Pajić 10, Mitić 3, I. Petrović, Koprivica. Trener: Željko Bulatović.

Prvi večiti derbi je, kao po navici, pripao Partizanu. Više su crno-beli želeli pobedu, bili su borbeniji, motivisaniji, strpljiviji i na kraju su potpuno zasluženo osvojili sva tri boda. Imao je Partizan izuzetno raspoloženog Atanasijevića, sjajnog Kisića i vrlo dobre Turanjanina i Pešuta. Sa druge strane, u Zvezdi se osetio nedostatak igrača iz prošle sezone, mnogo toga još ne štima u ekipi Željka Bulatovića, a vreme će pokazati hoće li se „kockice poklopiti“ već ove sezone.

Bili su crno-beli bolji od starta meča, nametnuli su svoj ritam, a Zvezda je imala dosta problema, pre svega sa realizacijom kotri. Jedino vođstvo ekipa Željka Bulatovića imala je pri rezultatu 11:10, ali je ostatak seta protekao uglavnom u znaku Partizana. Ipak, crno-beli, u ovom meču domaćini, napravili su razliku blokom Kisića i kontrom Žarkovića (16:13), ali je Zvezda imala snage da se vrati u igru (17:17). Kad je bilo najpotrebnije, „sevnuo“ je još jedan blok Kisića (22:20), a nešto kasnije Turanjanin je iskoristio prvu set loptu – 25:22.

Povezana vest:  Kadeti Srbije na startu Prvenstva Evrope protiv Rusije

Slična priča viđena je i u drugom setu. Zvezda je samo uspela da povede na startu (6:4), ali je brzo došlo do preokreta. Uhvatio je ritam i najbolji igrač derbija Atanasijević, za koga crveno-beli nisu imali rešenja. As Turanjanina, dva bloka novajlije Pešuta i greška Terzića doneli su „plus četiri“ Partizanu (13:9), a Zvezda nije imala snage da se vrati, bar ne u ovom setu. U međuvremenu je Bulatović promenio i dijagonalu, u igru su ušli Mitić i Pajić, ali je Partizan ubedljivo dobio ovaj set – 25:18.

Povezana vest:  Devojčice krenule stopama šampionki – počela besplatna škola odbojke!

Činilo se da će crno-beli sve rešiti posle samo tri seta. I u trećem periodu su imali četiri poena viška (13:9), ali je tada Zvezda zaigrala daleko bolje. Svežinu i sigurnost sa klupe je uneo sjajni Perić i malo po malo crveno-beli su topili prednost rivala (17:17). Zvezda je prvi put povela tek posle greške Kisića (23:22), a u uzbudljivoj završnici presudio je blok Milutinovića – 27:25, pa je ekipa Željka Bulatovića ostala u igri.

Ipak, Partizan je uspeo da privede meč kraju i osvoji sva tri boda u četvrtom setu, u kojem je i Zvezda imala šansu da dođe do izjednačenja. Rivali su bili u egalu sve do sredine seta (14:14), a tada je Partizan vezao pet poena i odlepio se na bezbednih 19:14. Do kraja seta, ispotavilo se i meča, crno-beli su rutinski priveli posao kraju – 25:21.

Bulatović: Loša realizacija kontranapada

Trener Crvene zvezde Željko Bulatović čestitao je Partizanu na zasluženoj pobedi istakavši da su crno-beli sinoć bili bolji u većini odbojkaških elemenata:

Povezana vest:  Počeo „Dečiji festival BVA" u Istanbulu – minut ćutanja za žrtve poplava u Srbiji i Bosni Hercegovini

– Naročito u napadu, to je presudilo. Imali smo veliki broj kontranapada i realizaciju od samo 25 %. Svestan sam da će nam ove sezone biti teško, bez Rašića i Dokića, ali ćemo morati nešto i da istrpimo. Na ovom meču nije bilo ni te prevage od strane Terzića, koji je jako bitan igrač za ovu ekipu Crvene zvezde – rekao je Bulatović.

Žarković: Dominirali smo ceo meč

Milan Žarković, strateg Partizana vidno zadovoljan posle startne pobede u novoj sezoni, rekao je pred novinarima da je njegova ekipa dominirala tokom čitavog susreta protiv večitog rivala:

– Zvezda se vratila u život sa par izvanrednih odbrana i za malo da se potvrdi staro pravilo da jedna lopta može da promeni sve. Na sreću imali smo odličnu reakciju u četvrtom setu i mogu biti zadovoljan. Nadam se samo da ćemo za razliku od nekih prethodnih sezona u ovoj odigrati veći broj utakmica kvalitetno u kontinuitetu i bez povreda – rekao je Žarković.