Boricic i HronekKADETKINJE, 10. EP 2013.

Održana konferencija za novinare u Podgorici

 

U hotelu Podgorica u Podgorici, minulog vikenda je održana konferencija za  novinare, kojoj su prisustvovali Dragan Marović, predsednik OSCG, Aleksandar Boričić, predsednik OSS, Slobodan Kovačević, generalni sekretar OSCG, Slobodan Milošević, generalni sekretar OSS i Jan Hronek iz Češke, potpredsednik CEV.

– Na moje veliko zadovoljstvo, ponovo sam u Crnoj Gori. Letos sam bio u Baru, na kvalifikacionom turniru za Evropsko prvenstvo u konkurenciji seniora i mogu vam reći da je organizacija bila odlična. Odmah nakon kvalifikacionog turnira u Baru, počeli smo pregovore sa mojim prijateljem Aleksandrom Boričićem, a odluka Evropske odbojkaške konfederacije je bila jednoglasna, na čemu vam čestitam. Za mene je velika stvar što će Crna Gora prvi put u istoriji biti domaćin prvenstva Evrope. Od Evropskog prvenstva za kadetkinje očekujemo ne samo veliki uspeh za Evropsku odbojkašku konfederaciju, već i za Odbojkaški savez Crne Gore. U Baru je sve bilo savršeno i očekujem da tako bude i 2013. godine – istakao je Jan Hronek, potpredsednik CEV.

Povezana vest:  SENIORKE – EVROPSKE KVALIFIKACIJE ZA OI 2012. , Žreb u nedelju u Ankari – Srbija i Nemačka nosioci grupa

Aleksandar Boričić je podsetio da su Srbija i Italija 2005. godine prvi put zajedno organizovale neko evropsko takmičenje, seniorsko EP za odbojkaše i „postavile model“, pa je od tada to, praktično, postala praksa.

– Mogu da izrazim veliko zadovoljstvo da prvi put u evropskoj odbojkaškoj istoriji dve zemlje organizuju takmičenje mlađih kategorija. Sada, sve zemlje zajedno organizuju prvenstva, 2011. godine Srbija i Italija organizuju seniorsko EP za odbojkašice, Češka i Austrija će biti domaćini seniorskog EP za odbojkaše, dok 2013. godine imamo Švajcarsku i Njemačku, odnosno Poljsku i Dansku kao zajedničke organizatore. Predložili smo, a to je i usvojeno, da jedna grupa bude u Srbiji, druga u Crnoj Gori, gde će se igrati i završnica EP, zbog promocije crnogorske odbojke. Važno je i to što se radi o kadetskom takmičenju, sa puno mladih osoba uključenih u sve, što treba da utiče da odbojka bude još popularnija u Crnoj Gori. Mislim da crnogorska odbojka ima budućnost, Savez je dobio novo rukovodstvo, oseća se novi polet. Mladi su se angažovali, polako se vraćaju i igrači koju su dosta iskusni i koji su postigli sjajne rezultate, i  mislim da zajedno, uz puno veću podršku lokalnih samouprava i Vlade, možemo da budemo odlični organizatori. OSS će pružiti punu podršku da tako i bude – naglasio je Boričić.

Povezana vest:  SP JAPAN 2010, Rezultati utakmica prvog kola druge faze SP i tabele

Slobodan Milošević, generalni sekretar OSS, pohvalio je OSCG kao „jako dobro organizovan savez“, i istakao da je na juniorskom kvafikacionom turniru za EP u Tivtu, gdje je bio delegat video nešto što, kako kaže, i sam nije mogao da pretpostavi.

– Kancelarija OSCG je za mene bila pozitivno iznenađenje, i može da služi svima na ponos i čast, na čemu im čestitam. Kad imate dobar menadžment, iz toga uvek može da se rodi nešto dobro, a jedna od tih stvari će biti i Evropsko prvenstvo. Srećno – rekao je Slobodan Milošević.

Dragan Marović, predsednik OSCG, zahvalio je gostima iz OSS i CEV zbog toga što su „svojim činjenjem, ličnim angažovanjem i razumevanjem čitavog Borda CEV doprineli da mladi Savez, kakav je crnogorski, doživi takvo priznanje da bude organizator jednog evropskog takmičenja“.

Povezana vest:  Siniša Antonić i Marko Galešev zauzeli 25. mesto na Grend Slemu u Šangaju

– Za nas je još važnije što se radi o takmičenju za mlađe kategorije, jer se naš Savez nalazi na početku i pred nama je mnogo izazova i nedoumica. Ovakva podrška, ovoliko poverenje, daju nam dodatnu snagu da obaveze koje smo preuzeli i koje inače imamo kao Savez, ispunimo na najbolji mogući način. Što se tiče same organizacije EP, verujem da će saradnja sa OSS, koja je postojala i u godinama zajedničke države, kada smo zajedno organizovali mnoge velike događaje, radeći u simbiozi, doprineti da organizaciono do kraja dovedemo deo koji zajedno radimo. Mislim da je OSCG spreman odgovori tom velikom izazovu. Još jednom želim da izrazim veliko zadovoljstvo, ali i dozu odgovornosti zbog turnira koji je pred nama, zbog mladosti koju moramo da dočekamo. Na taj način ćemo otvoriti novi put razvoja odbojke u Crnoj Gori. Hvala još jednom svima koji su doprineli da Crna Gora na ovakav način bude uvažena u evropskoj kući odbojke. – precizirao je Marović.