sportskicas-002

Serviraj, smečuj, ISPRAVI SE!

U osnovnoj školi “Milan Đ Milićević” u Beogradu danas je počela edukativna akcija Sportski čas pod sloganom “Ispravi se!” u organizaciji Wiener Städtische osiguranja. Cilj projekta je da se deci školskog uzrasta predstavi važnost zdravog načina života i odbojka kao jedan od sportova koji se najčešće preporučuje za pravilan razvoj dece. Edukativni projekat Sportski čas, koji je dobio i podršku Ministarstva omladine i sporta, I sprovodi se u partnerstvu sa Odbojkaškim savezom Srbije i Udruženjem odbojkaških klubova prvih liga, održavaće se do maja 2012. godine u 14 osnovnih škola širom Srbije. U okviru edukativno-sportskog časa sa đacima će raditi stručni tim sastavljen od lekara fizijatara i odbojkaša.

Povezana vest:  SENIORI – 46. KUP SRBIJE – OSMINA FINALA, Branilac trofeja u četvrtfinalu

Proslavljeni odbojkaši, Nikola Mijailović (OK Partizan Termoelektro) i Ana Lazarević (nosilac zlatne medalje sa EP, igracica OK Vizura) uključili su se u akciju i pozvali učenike da igraju odbojku jer je ona odličan način da se lepo razvijaju, dobro osećaju i lepo druže.

sportskicas-006Sistematski pregledi sprovedeni u osnovnim školama pokazuju da u nekim sredinama čak 70 do 90 procenata dece, uzrasta od 11 do 14 godina, ima krivu kičmu. Do deformiteta kičme u uzrastu kada deca naglo rastu i razvijaju se, dolazi zbog nedovoljne fizičke aktivnosti, nepravilnog držanja i dugog sedenja. „Da bi održali uspravan stav kičma je jako važna. Ona trpi svu težinu tela, a u pubertetu se posebno opterećuje. Stoga je bitno da deca shvate važnost bavljenja sportom” rekao je dr Predrag Škovrić iz DZ “Dr Simo Milošević”.

Povezana vest:  Finale Vip Beach Masters 2012 – Prvenstva Srbije u odbojci na pesku, Srbija dobila nove šampione u odbojci na pesku

Loše držanje je samo spoljašnja vidljiva manifestacija problema a među deformitetima kičmenog stuba najučestalije je iskrivljenje kičme u vidu kifle (kifoza) kao i bočno iskrivljenje (skolioza). Deformiteti kičme se javljaju kod dece i mladih osoba, kod kojih rast nije završen, čiji mišići i zglobovi nisu u potpunosti zreli, i ne mogu da izdrže opterećenje kojem su izloženi.

“Shvatajući značaj problema Wiener Städtische osiguranje je pokrenulo projekat da bi deci školskog uzrasta predstavilo važnost bavljenja sportom i odbojku kao sport koji se preporučuje za pravilan razvoj dece. Kompanija je svesna koliko je to neophodan uslov za pravilan rast i prevenciju krivljenja kičme koje predstavlja veliki problem“, izjavila je Svetlana Smiljanić, član UO Wiener Städtische osiguranja.

Povezana vest:  Terzić i odbojkašice zadovoljni, uprkos porazu

Čeda Nedeljković, komesar Udruženja odbojkaških klubova prvih liga, najavio je obilaske škola širom Srbije i izrazio zadovoljstvo sto je pokrenut ovakav projekat koji ce promovisati zdrave navike kod dece.

Školski čas – Ispravi se! nastaviće se u Novom Sadu, Subotici, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Požarevacu, Ljigu, Kleku, Pančevu, Smederevu, Lajkovacu i  Vranju. Uz prisustvo lekara fizijatra, članove lokalnih odbojkaških klubova, đaci će imati priliku da uvide značaj sporta za pravilan rast i razvoj i da upoznaju naše  poznate odbojkaše.