jelena

SENIORKE – LIGA ŠAMPIONA 2012. – ČETVRTFINALE

Duel Srpkinja u Istanbulu – Dragutin Ćuk prvi sudija

Jedan od derbija četvrtfinala Lige šampiona 2012. za odbojkašice odigraće se u Istanbulu, u četvrtak od 18,00 časova po našem vremenu. Biće do pravi srpski duel u Turskoj, jer su, kao po pravilu, najveće uzdanice turske i francuske ekipe upravo odbojkašice iz Srbije, zemlje prvaka Evrope. Vakifbank TTelekom, za koji igra Jelena Nikolić, dočekaće francuski Kan, u čijim redovima su Anja Spasojević, Ana Antonijević, Milena Rašić i Amadea Duraković. Šlag na tortu je činjenica da će prvi arbitar meča biti Dragutin Ćuk, međunarodni sudija iz Srbije, dok će drugi sudija biti Ivajlo Ivanov iz Bugarske.

Vakifbank Ttelekom je aktuelni pobednik Lige šampiona, ali u klubu iz Istanbula još uvek ne razmišljaju o odbrani titule.

– Naš primarni cilj je da izborimo plasman na Finalni turnir. Nismo baš dobro počeli sezonu, ali u poslednje vreme igramo sve bolje. Nisam do detalja upoznata sa igrama Kana, ali pratila sam rezultate. Ako bih želela da se neko pored nas plasira na Finalni turnir, onda bi to sigurno bio Kan. Igrala sam tamo i imam samo lepa iskustva. Po organizaciji kluba, Kan je veoma sličan Vakifu. Žao mi je što samo jedna ekipa može u polufinale, ali verujem da ćemo to biti mi. – počela je razgovor Jelena Nikolić, kapiten seniorki Srbije i uzdanica turske ekipe i nastavila:

Povezana vest:  Novi Pazar u šesnaestini finala Kupa CEV

– Zaista sam se iznenadila kada sam videla da će Dragutin Ćuk biti prvi sudija. U principu ne obraćam pažnju na arbitre, ali sam sigurna da će suđenje biti vrhunsko, kako je to uvek kada je Ćuk u pitanju, ali i ostale sudije iz Srbije. – objasnila je Nikolićeva.

– U svakom slučaju, na terenu će se pričati srpski. S druge strane će biti Rašićeva, Antonijevićeva i Spasojevićeva, na koje moramo obratiti posebnu pažnju. Činjenica je da Kan ima najbolje srednjake u Evropi, Ravu i Rašićevu, koje su napadački izuzetno jake. Ana Antonijević igra odlično i forsira prvi tempo, a takođe je opasna i varijanta sa napadom Spasojevićeve iz „četvorke“. Ono što Kan nije imao u prošlosti, dobio je dolaskom Anje Spasojević – sigurnost na prijemu i veoma brz i opasan napad. Kan odlikuje kolektivna igra i borbenost, kao i nas, ali mislim da nisu tako dobri, kao na primer Ezačibaši, koji je po imenima možda i jači od nas, a mi smo ih eliminisali u prethodnoj rundi. Naravno, u sportu nema sentimentalnosti, tako da iako ih poštujem, verujem da možemo da se nadamo plasmanu u polufinale. – istakla je Nikolićeva.

Povezana vest:  PIONIRI – BALKANSKO PRVENSTVO 2013., Pioniri Srbije u Kazaluku prvo protiv Albanije

U Istanbulu će u Kanu igrati tri Srpkinje – Spasojević, Antonijević i Rašić, dok će Duraković zbog povrede kolena propustiti prvi duel u Turskoj.

– Činjenica da će Dragutin Ćuk suditi znači da nijedna strana neće moći da pomsili da „vuče“ na bilo koju stranu. Šalu na stranu, mislim da je to apsolutno zasluženo, jer Srbija zaista ima izvanredne sudije. Uopšte, Srbija ima ne samo vrhunske odbojkašice i odbojkaše, već i arbitre. O kvalitetu govori i sama činjenica kome je povereno suđenje jednog zaista kvalitetnog duela, pa i sudije moraju da se izbore sa tim pritiskom. Tenzije postoje, ali prave sudije uvek znaju da reaguju na pravi način u takvim mečevima i zato sam srećna što će baš Ćuk biti arbitar. – naglasila je Anja Spasojević i dodala:

– Naš rival je pobednik Lige šampiona prošle godine i to sve govori. Jednostavno, nemaju slabog mesta u ekipi. Čini mi se da Kan baš nikada nema sreće sa žrebom, ali šta je tu je. Igramo dobro i jedni i drugi i to na sličan način. Naš princip je jasan: snažan servis i dobar blok, uz prijem koji je veoma važan, su naši osnovni kvaliteti. Naš najbolji igrač ove sezone je Milena Rašić, koja u paru sa Viktorijom Ravom čini tandem naših najboljih poentera. Ana Antonijević, koja izvanredno igra, ima poverenja u njih i to nas čini ubojitima u napadu, ali i bloku. Mislim da će biti otvoren duel, jer i mi imamo svoje šanse, a to što je sa druge strane Vakifbank je samo još veći motiv. – precizirala je Spasojevićeva.

Povezana vest:  Ub zaustavljen u četvrtfinalu – u polufinalu TENT – Monca

O duelu protiv Jelene Nikolić, Anja Spasojević kaže:

– Jelena igra fenomenalno i bila je jedan od najbitnijih „šrafova“ ekipe u prošlogodišnjoj Ligi šampiona, a naravno i u ovoj sezoni. Jako je bitno da je limitiramo, jer ne možemo je sprečiti da osvoji svoju „kvotu“ poena. Ne bih o taktici, jer to je naravno, tajna, ali osnova Vakifa je Nikolić – Glinika i moramo „udariti“ na njih kompletnim arsenalom. U principu, mislim da će odlučivati nijanse, a nadam se da ćemo mi pokazati bar malčice više od njih. – iskrena je Spasojevićeva.

Srpski duel – prva epizoda. Tako bi se mogao nazvati duel u Istanbulu, jer uslediće i revanš u Kanu, 01. marta od 20,00 časova. Samo jedna ekipa će izboriti plasman na Finalni turnir, ali sigurno je da će Srbija imati predstavnika u Bakuu, samo je pitanje da li će u prestonicu Azerbejdžana Jelena Nikolić sa Vakifbankom ili Anja Spasojević, Ana Antonijević, Milena Rašić i Amadea Duraković sa Kanom. Odgovor ćemo znati prvog dana marta.