SENIORKE - LOGO SP 2014 - 1SENIORKE – XVII SP 2014.
Milano domaćin finala SP – utakmice i u Rimu, Trstu, Modeni, Veroni i Bariju – saopšten sistem takmičenja

Organizacioni komitet XVII SP 2014. u konkurenciji odbojkašica, na svečanosti održanoj u Milanu, predstavio je logo Prvenstva, koje će se odigrati u Italiji od 23. septembra – 12. oktobra, sistem takmičenja, kao i gradove u kojima će se igrati utakmice.
Finale XVII SP 2014. će se odigrati u Milanu, a takmičenje prve faze (po grupama) odigraće se u Rimu, Trstu, Bariju i Veroni, dok će domaćini druge faze (dve grupe) biti Bari, Trst, Verona i Modena. Treća faza takmičenja, kao i finale, odigraće se u Milanu.
Na SP će igrati po 24 reprezentacije.
Sistemom takmičenja je predviđeno da 24 selekcije budu svrstane u 4 grupe (Rim, Trst, Bari, Verona) sa po 6 ekipa. Odigraće se 5 kola po jednokružnom bod sistemu, a plasman u drugu fazu takmičenja izboriće po četiri najuspešnije selekcije iz svake grupe.
16 reprezentacija će oformiti 2 grupe sa po 8 reprezentacija i to tako što će u jednoj grupi biti po dve prvoplasirane selekcije iz A i B grupe i treće i četvrte ekipe iz C i D grupe, a u drugoj grupi će igrati po dve prvoplasirane selekcije iz C i D grupe i treće i četvrte ekipe iz A i B grupe. Utakmice druge faze će se igrati u Bariju, Trstu, Veroni i Modeni. U drugoj fazi, svaka ekipa će odigrati po 4 utakmice, s tim što će, u E grupi ekipe A 1, A 2, B 1 i B 2 igrati protiv C 3, C 4, D 3 i D 4, dok će u F grupi ekipe C 1, C 2, D 1 i D 2 igrati protiv A 3, A 4, B 3 i B 4.
Plasman u treću fazu takmičenja izboriće po 3 reprezentacije iz E i F grupe, koje će oformiti G i H grupu.
Pobednici E i F grupe će direktno otići u G i H grupu, dok će drugoplasirane i trećeplasirane selekcije iz E i F grupe žrebom biti svrstane u G i H grupu.
U trećoj fazi takmičenja, 3 ekipe će igrati po jednokružnom bod sistemu. Dve prvoplasirane selekcije iz obe grupe izboriće plasman u polufinale (G 1 – H 2 i H 1 – G 2), dok će trećeplasirane selekcije igrati utakmicu za peto mesto. Utakmice treće faze, kao i polufinala i utakmice za plasman odigraće se u Milanu.
Za kvalifikacije za SP 2014. u konkurenciji odbojkašica prijavljena je 141 zemlja, odnosno 40 više nego za SP 2010 (101).
Na XVII SP 2014. u konkurenciji odbojkašica, koje će se odigrati u Italiji, igraće 10 reprezentacija iz Evrope (CEV), uključujući i organizatora, šest (6) selekcija iz Severne i Srednje Amerike (NORCECA), četiri (4) reprezentacije iz Azije (AVC) i po dve (2) selekcije iz Afrike (CAVB) i Južne Amerike (CSV).
U konkurenciji odbojkašica, iz Evrope, pored Italije, organizatora Prvenstva, direktan plasman na XVII SP 2014. će izboriti i finalisti XXVIII EP 2013. Preostalih sedam reprezentacija će biti poznato posle tri runde kvalifikacija.
Seniorke Srbije (Jugoslavije, Srbije i Crne Gore) su do sada igrale tri puta na Svetskim prvenstvima: na VIII SP 1978. u Sovjetskom savezu, kada je zauzeto 16. mesto, na XV SP 2006. u Japanu, gde je Srbija osvojila bronzanu medalju i na XVI SP 2010. kada je zauzeto osmo mesto. Srbija je na SP odigrala 31 utakmicu, ostvarila 19 pobeda, uz 12 poraza i set količnik 65:46.
Na šampionatima sveta za Srbiju (Jugoslaviju, Srbiju i Crnu Goru) je igrala 31 igračica. Jovana Brakočević, Jovana Vesović, Brižitka Molnar, Jelena Nikolić i Maja Ognjenović su na dva SP odigrale 22 utakmice, a Nataša Krsmanović i Suzana Ćebić po 21 meč, takođe na dva SP.

Povezana vest:  SENIORI – WIENER STADTISCHE SUPER LIGA – PLEJ-OF – POLUFINALE, Krem srpske odbojke u polufinalu plej-ofa