mejer
Predsednik CEV o sastancima u FIVB: Ubrzani razvoj odbojke – o svim promenama odlučivaće Izvršni odbor i Administrativni Bord
 
Andre Mejer iz Luksemburga, predsednik CEV i drugi potpredsednik FIVB, obavestio je članice Evropske odbojkaške konfederacije, CEV, o rezultatima sastanaka Izvršnog odbora i Adminstrativnog Borda FIVB, koji su protekla tri dana održani u sedištu FIVB u Lozani. Aleksandar Boričić, predsednik OSS, prvi potpredsednik CEV i potpredsednik FIVB, učestvovao je u radu Izvršnog odbora i Administrativnog Borda FIVB. U radu Administratvinog Borda FIVB učestvovalo je osam predstavnika CEV.
– Na sastancima je dogovoreno o nizu mera koje će pomoći da se ubrza razvoj odbojke u svetu. Ubuduće će sve promene pravila igre odboravati Izvršni odbor i Administrativni Bord FIVB, bez čekanja na naredni Kongres. Na ovaj način će potrebne promene biti usvojene i brže stupiti na snagu. Takođe, odlučeno je da se promeni procedura za izbor predsednika FIVB, čime će biti usklađen za standardima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Počev od 2016, predsednik FIVB će biti biran prvi put na osam godina, uz mogućnost da bude još jednom biran na period od četiri godine. Posle 12 godina, predsednik će morati da bude promenjen, jer neće biti dozvoljen dodatni reizbor. Dakle, ubuduće će predsednik FIVB moći da bude na funkciji maksimalno 12 godina. – istakao je Mejer.
Izvršna grupa FIVB, koju je osnovao Đižong Vei, nekadašnji predsednik FIVB, a sada doživotni počasni predsednik FIVB, biće raspuštena. Svi članovi Adminstartivnog Borda FIVB složili su se da je neophodno da se nastavi sa modernizacijom odbojke koristeći najnoviju dostupnu tehnologiju, kao što je CEV već uradio koristeći sistem „video provere poena“ (video check system), kao i sa audio vezom koju su koristile sudije na utakmicama Finalnih turnira Deniz bank Lige šampiona 2014. u obe konkurencije.
Administrativni Bord FIVB želi da odbojka evoluira u korak sa savremenim dostignućima i dobije mesto koje zaslužuje na globalnoj sceni. Televizija, štampa i društveni mediji će igrati ključnu ulogu u napretku odbojke izgrađenu na uspesima iz poslednjih godina.
Na sastanku Administrativnog Borda FIVB razmatran je predlog za revidiranje trenutne administrativne takse, koje se primenjuje na međunarodne transfere. Andre Mejer je naglasio da će CEV voditi računa da sve promene budu u skladu za zakonima Evropske Unije.
Povezana vest:  Propuštena šansa u prvom setu – Rusi slavili