OI NANKING SVI ZAJEDNO

Srećan put mladim olimpijcima

Srpski mladi olimpijci ispraćeni su na svečanosti u hotelu „Kraun plaza“ u Beogradu na druge letnje Olimpijske igre mladih u kineskom gradu Nankingu od 16. do 18. avagusta. Srbija će imati 24 učesnika u 12 sportova.
Završne pripreme mladih srpskih sportista sproveli su na Bledu, put Naninga polaze 11. avgusta.
– Na pripremama su vredno radili, ali je bilo vremena i za druženje. Imamo tim na koji možemo da budemo ponosni, sa mnogo mladih sportista koji su već pokazali da su šampionskog kova – rekao je Damir Štajner šef misije u Nankingu.- Koristim priliku da se zahvalim svim našim partnerima, od kojih je svakako najznačajniji Ministarstvo omladine i sporta Srbije, kao i svim članovima sponzorskog pula Olimpijskog komiteta Srbije na doprinosu u stvaranju uslova za razvoj mladih olimpijaca Srbije i na podršci zlata vrednoj!
Uz takmičenja u Nankingu će se mladi olimpijci imati priliku i da upoznaju brojne vrhunske asove, osvajače olimpijskih i svetskih medalja, među kojima će u okviru programa „Uzor mladim sportistima“ biti i olimpijska vicešampionka iz Londona Ivana Maksimović. Pored takmičarskog, obuhvataju i kulturno-obrazovni deo ali i druženje sa vršnjacima iz drugih zemalja i upoznavanje sa njihovom kulturom i običajima , ali i će predstaviti i kulturu naše zemlje. Deo onoga što su naučili u toku prirema na Bledu , a što će pokazati svojim vršnjacima u Nandžingu, sportisti su demonstrirali i na promociji.
Plivač Velimir Stjepanović, koji je nosio zastavu Srbije na otvaranju prvih Olimpijskih igara mladih u Singapuru 2010. i bio naš najuspešniji sportista sa dve osvojene medalje, predao je zastavu teniserki Ivani Jorović kojoj će biti barjaktar u Nankingu.
U Nankingu, Srbiju će predstavljati – atletika: Atina Kamasi (bacanje koplja), Jasmina Pruginić (2.000 m stipl), badminton: Dragoslav Petrović, biciklizam: Jelena Erić, Milica Rakić, Dušan Rajović, Aleksandar Roman, dizanje tegova: Tamaš Kajdoči (preko 85kg), džudo: Nemanja Majdov (do 81 kg), Tea Tintor (do 63kg), kajak K-1: Bojan Milinković, plivanje: Nađa Veličković, Jovana Đurić, Vuk Čelić, Uroš Nikolić, streljaštvo: Milica Babić i Andrija Milovanović, tekvondo: Tijana Bogdanović (do 55 kg), Miloš Šućur (do 63 kg), Igor Glišin (preko 73kg), tenis: Ivana Jorović i Petar Čonkić, rvanje: Jovan Kalaba (85kg) i veslanje: Zoran Rajić (skif).
U Nankingu će se mladi sportisti takmičiti streličarstvu, gimnastici, atletici, badmintonu, košarci (tri na tri), odbojci, boksu, kajaku i kaunu, biciklizmu, skokovima u vodu, konjičkom sportu, mačevanju, fudbalu, golfu, rukometu, hokeju na travi, džudou, modernom petoboju, ritimičkoj gimnastici, veslanju, ragbiju, jedrenju, streljaštvu, plivanju, stonom tenisu, tekvondou, tenisu, tritalonu, dizanju tegova i rvanju.
Na prvim letnjim Olimpijskim igrama mladih u Singapuru 2010. Srbija je imala 32 učesnika u šest individualnih i dva ekipna sporta. Osvojene su tri medalje, zlato: košarkaši (tri na tri) srebro: Velimir Stjepanović (plivanje, 100 m kraul) i bronza: Velimir Stjepanović (plivanje, 100 m beterflaj).
Navijači će moći će da prate rezultate olimpijskog tima Srbije putem mobilne aplikacije koju je kreirao Olimpijski komitet Srbije u saradnji sa svojim sponzorom i sponzorom Međunarodnog olimpijskog komiteta, kompanijom ATOS. Aplikacija je prilagođena android, IOS i vindouz platformi.

Povezana vest:  Vaterpolo i tekvondo reprezentacije Srbije otputovale u Japan