Tim SrbijeSvečano otvorene Olimpijske igre mladih u Nandžingu

Danas su svečano otvorene II Letnje olimpijske igre mladih u Nandžingu, a slike sa otvaranja ubrzo su se proširile širom sveta jer je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah pozvao sportiste i gledaoce da objave takozvane „selfi“ fotografije sa ceremonije.
Predsednik Bah obratio se prisutnim sportistima, kojih je u Olimpijskom sportskom centru Nandžinga bilo 3800 rečima: – Dragi mladi sportisti, ovo su vaše igre. Ovo je vaš trenutak. Dakle, mladi sportisti, molim vas da mi se pridružite i da oborimo rekord po broju napravljenih „selfi“ fotografija.
Nakon tih reči, Tomasu Bahu se na bini pridružilo petoro mladih sportista: Lilia Mamar iz Maroka, Jahel Hajd sa Jamajke, Dilikiati Dilana iz Kine, Ivana Jorović iz Srbije i Gabriele Famausili sa Novog Zelanda koji su sa njim napravili „YOG selfi“.
-Slanjem ovog „selfija“ šaljete snažnu poruku celom svetu. Vi pokazujete svoju strast prema sportu i posvećenost fer pleju. Pokazujete da je olimpijski sport više od konkurencije. On se zasniva na deljenju, učenju i druženju sa sportistima širom sveta – dodao je predsednik MOK-a.
Ceremonija je istakla bogatu istoriju Nandžinga i Kine i njihove znamenitosti. a otvaranju su prisustvovali i predsednik Narodne Republike Kine Ksi Đinping, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun i počasni predsednik MOK-a Žak Rog.
Prvog takmičarskog dana od predstavnika Srbije u Nandžingu nastupiće badmintonac Dragoslav Petrović koga od 10:10 po lokalnom vremenu čeka meč protiv Indijca Jošija, a od 19:00 nastup u miksu sa partnerkom iz Singapura Liang. Biciklista Aleksandar Roman voziće od 09:00 po lokalnom vremenu kros-kantri trku. Teniserka Ivana Jorović igra od 18:00 časova po lokalnom vremenu meč dubla sa Švajcarkinjom Džil Tajhman, a teniser Petar Čonkić od 15:00 igraće protiv Australijanca Harija Buršijea, a veslač Zoran Rajić imaće kvalifikacionu trku u skifu u 10:40.

Povezana vest:  OI 2106, Zlatna medalja za Matek-Sends i Soka u mešovitom dublu