Sombor se priprema za EkOlimpijaduANDRIJA GERIĆ UČESTVOVAO NA EKOLIMPIJADI U SOMBORU I NAJAVIO SPORTSKI IZAZOV IZMEĐU SOMBORA I PANČEVA
 
Na platou ispred zgrade Županije u Somboru danas je održana „EkOlimpijada“ pod sloganom „Da rastemo u skladu sa prirodom“, a mališani su se družili sa našim proslavljenim odbojkašem, olimpijskim šampionom sa Olimpijskih igara 2000. Andrijom Gerićem.
„Danas će u Somboru biti održana „EkOlimpijada“ gde ćemo kroz igru i radionice pokušati da podignemo svest kod mladih o važnosti očuvanja životne sredine. Zasadićemo i pet stabala koji predstavljaju pet olimpijskih krugova i možda će baš neko od klinaca koji su danas sa nama u Somboru za dvadeset godina dovesti svoju decu da im pokaže to drveće u parku“, rekao je Andrija Gerić.
Gerić je iskoristio priliku da na konferenciji za medije najavi „Sportski izazov“ koji će se održati u petak, 10. oktobra između Sombora i Pančeva: „Pozvao bih decu i njihove roditelje da dođu u što većem broju u Sombor i Pančevo da isprobaju razne sportove, da se bave fizičkom aktivnošću i pridruže se akciji Olimpijskog komiteta Srbije i kompanije Coca-Cola. Tog dana biće predstavljeni sportovi koji postoje u ovim gradovima, kako bi se građani upoznali sa svim mogućnostima koje u svom gradu imaju. Jako je važno redovno vežbati i baviti se sportom i napolju i u salama a ja se nadam da će na mom mestu jednog dana sedeti neki olimpijac koji je svoje prve sportske korake napravio upravo ovde. Želim vam svima mnogo sreće na takmičenju.“
Gradonačelnik Sombora Saša Todorović poželeo je svima dobrodošlicu u grad: „Mislim da ne postoji bolji grad u Srbiji od našeg za održavanje „EkOlimpijade“ s obzirom na to da je od davnina Sombor prepoznatljiv po zelenilu i očuvanju životne sredine, a i po razvoju sporta u našoj maloj sredini. U petak ćemo imati priliku i da se takmičimo u „Sportskom izazovu“ protiv nama veoma dragog grada Pančeva. Nadam se da će naša deca biti uspešnija. Zahvaljujem se našem proslavljenom sportisti Andriji Geriću, Olimpijskom komitetu Srbije i kompaniji Coca-Cola što su omogućili da se ovi događaji održe upravo u našem gradu. „
„Drago mi je da vas vidim ovde po ovom lepom danu. Danas smo tu da promovišemo ekološke vrednosti a Sombor je pravi grad za to. Želim da vas pozovem sve da dođete u petak na Trg Svetog Đorđa i da isprobate sportove i vežbate za pobedu našeg grada“, rekao je Dragan Nenadov član gradskog veća Sombora za omladinu i sport.
Osnovci u Somboru danas su imali priliku da kroz sport i zabavu, učestvujući u raznovrsnim radionicama, razviju olimpijski duh i upoznaju prave olimpijske vrednosti kojih treba da se pridržavaju u životu.
Glavna tema ovogodišnje EkOlimpijade je zaštita zelenila, pa je Andrija Gerić zajedno sa predstavnicima grada Sombora posadio u parku pet stabala koja simbolički predstavljaju pet olimpijskih vrednosti koje mladi treba da usvoje u svom svakodnevnom životu: radost igre, fer plej, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma.
U petak, 10. oktobra od 12-15 časova održaće se Sportski izazov između Pančeva (plato ispred Gradske Uprave) i Sombora (Trg Svetog Đorđa- pešačka zona) u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije, Fonda sporta i olimpizma i kompanije Coca-Cola. Kapiten Pančeva biće olimpijska šampionka u tekvondou Milica Mandić, dok će kapiten Sombora biti svetski šampion u rvanju Davor Štefanek.
Projekat „Sportski izazov“ organizovan je sa ciljem da građane Srbije podstakne da se redovno bave rekreacijom kroz različite sportske aktivnosti. Učešćem velikog broja aktivnih takmičara, rekreativaca, ljubitelja sporta i članova različitih sportskih organizacija koji će se nadmetati u različitim vežbama spretnosti, fizičke izdržljivosti i sportskog znanja biće organizovano takmičenje između Sombora i Pančeva a podršku će im pružati i naši olimpijci.
Top partner Međunarodnog olimpijskog komiteta kompanija Coca-Cola ekskluzivni je partner Olimpijskog komiteta Srbije u edukativnim projektima „Olimpijski čas“, „EkOlimpijada“ i „Sportski izazov“ do kraja olimpijskog ciklusa RIO 2016. Coca-Cola kompanija je i najstariji globalni partner Međunarodnog olimpijskog komiteta i širom sveta aktivno podržava edukativne aktivnosti koje imaju za cilj da podstaknu mlade na aktivan način života i podignu svest o važnosti očuvanja životne sredine. U sklopu ovih napora, Coca-Cola sistem u našoj zemlji je tokom 2014. godine do sada pokrenuo više od 71.000 ljudi kroz niz sportsko-rekreativnih događaja.
Više informacija o Sportskom izazovu možete pronaći na zvaničnom sajtu Olimpijskog komiteta Srbije: http://www.oks.org.rs/sportski-izazov-izmedu-panceva-sombora/.
Povezana vest:  ZOI 2018, Velinger: Drugi skok je stvarno bio dobar