vanja udovicic profil okt 2013

Udovičić: Odluka MOK-a pogrešna i loša za sport

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić ocenio je danas da je odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) o primanju Kosova u punopravno članstvo te organizacije pogrešna i loša za sport u celini.
-Kao ministar sporta smatram da ovakva odluka prvenstveno nije dobra za sport na medunarodnom nivou jer ubuduće otvara mnoge, do sada nepoznate presedane, koji ozbiljno prete da ugroze sistem sporta na svetskom planu. Koji su motivi i razlozi da se donese jedna ovakva odluka i da se tzv. država sa tla Evrope, koja nije priznata od strane Ujedinjenih nacija, primi u clanstvo? To do sada nikada nije urađeno. I to u predolimpijskoj godini, pri čemu će se Olimpijske igre održati u Brazilu koji nije priznao Kosovo – rekao je Udovičić.
On je dodao da ne zna kako će se današnja odluka odraziti na dalji rad MOK-a, kao i da su nejasni kriterijumi za prijem u ovu međunarodnu sportsku organizaciju za olimpijske sportove.
-Žao mi je što je sport postao teren za politički motivisane odluke i biće vrlo teško očuvati osnovna načela i principe sporta za ubuduće nakon ovakvog presedana, što i kao ministar, ali i kao osvajač olimpijske medelje smatram izuzetno lošim i pogrešnim. Uložićemo maksimalne napore da sprečimo sve negativne pojave i dogadaje koji mogu da uslede kao posledica ovakve odluke prilikom održavanja svih budućih međunarodnih takmičenja – poručio je Udovičić.
MOK je na sednici u Monaku primio Kosovo u punopravno članstvo, što znači da će sportisti južne srpske pokrajine moći da ucestvuju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Povezana vest:  Podignuta zastava Republike Srbije u mediteranskom selu u Taragoni