baku 6 mirosavljevEI 2015 BAKU
Sebić 17, Mirosavljev 18. u trostavu
 
Šestog dana streljačkog turnira na prvim Evropskim igrama u Bakuu u Azerbejdžanu, srpski strelac Milenko Sebić zauzeo je 17. mesto u gađanju MK puškom trostav 3 puta 40 metaka sa 1.146 krugova (klečeći 384, ležeći 389, stojeći 373). Na 18. poziciju u konkurenciji 33 takmičara plasirao se Nemanja Mirosavljev sa istim rezultatom 1.146 krugova (386, 395, 365). Finale je vredelo, po vetrovitom vremenu, skromna 1.152 kruga  i Mirosavljev je plasman među osam izgubio pre svega zbog loših serija u stojećem stavu (93, 90, 92, 90).
Pobedio je i osvojio olimpijsku vizu za Rio, Velerian Suveplan (Francuska) sa 456,2 kruga što je prvi rekord finala Igara, ispred hrvatskog strelca Petera Gorše sa 454 kruga, dok je treći bio Belorus Vitali Bubnovič sa 444,5 krugova. Od osmorice finalista samo su trojica imala olimpijske vize (Bubnovič, De Nikolo – Italija i Kamenski – Rusija) i Gorša i Suveplan su vodili veliku borbu do poslednjeg hica. Smireniji je bio francuski strelac. Pre finala najbolji je bio  Bubnovič sa 1.160 krugova što je i prvi rekord osnovnog dela Evropskih igara.
Takmičenja u pojedinačnim disciplinama su završena, Srbija je ubedljivo najbolja nacija sa četiri zlata (dva Damir Mikec – MK i vazdušni pištolj, Andrea Arsović – vazdušna puška i Zorana Arunovićć – vazdušni pištolj). U dva finala je gađala i Ivana Maksimović, osvojivši četvrto mesto MK puškom trostav, dok je vazdušnom puškom  bila šesta.
– Ovu zlatnu reka srpskih strelaca, priznajem, nismo očekivali. Medalje su bile, naravno, u planu ali da naređamo četiri zlata je fantastičan uspeh – kaže Srećko Pejović sportski direktor SS Srbije.  – Na žalost, ono što smo takođe priželjkivali, a to je osvajanje olimpijskih viza za Rio MK puškom i MK pištoljem, nismo ostvarili.- Mislim da nismo još sve rekli, na redu su takmičenja  miks timova, nova disciplina u kojoj su Andrea Arsović i Milutin Stefanović osvojili evropsko zlato u Arnhemu ove godine. Imamo dva dobra miksa i siguran sam da možemo da očekujemo visoke plasmane.
U miksu (disciplina je zvanično  zove „50“) vazdušnom puškom gađaće poslednjeg dana streljačkog turnra u ponedeljak  22. juna Milutin Stefanović i Andrea Arsović, a pištoljem Bobana Veličković i Dimitrije Grgić. U kvalifikacijama svaki član gađa po pet serija od pet dijabola (ukupno 50 po čemu je disciplina i dobila ime) i na osnovu ukupnog rezultata dvoje strelaca (pištoljem se pogoci ocenjuju na pun krug, puškom na dicimalu) osam najboljih mikseva ide u dve polufinalne grupe. U polufinalu se pogoci ocenjuju na decimalu i pobednici grupa gađaju za zlato, drugoplasirani za bronzu. U mečevima za trofeje, takmičar i takmičarka opaljuju po dijabolu, rezultat se sabira i pobednik dobija jedan poen. Pobeđuju ekipa koja prva sakupi pet poena. Takmičenje je uz glasnu muziku, navijanje i upotrebu svih mogućih navijačkih rekvizita.
Prijavljeno je 12 timova puškom i 17 timova pištoljem.
Povezana vest:  Dikić: Veliki pomak u razmišljanju sportista o dopingu