Thomas Bach

Bah: Nulta tolerancija za dopingovane

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je danas da ta organizacija neće imati ni malo razumevanja za bilo kog sportistu koji bude pozitivan u najnovijem doping skandalu koji potresa atletiku.Bah je rekao da će Svetska antidoping agencija (WADA) istražiti sve navode, uključujući i one da je trećina dugoprugaša-osvajača medalja na svetskim prvenstvima i olimpijskim igrama od 2001. do 2012. imalo sumnjive testove krvi.

Povezana vest:  Osvald pohvalio olimpijske timove iz Londona

-Ako bude bilo kakvih slučajeva koji imaju veze sa Olimpijskim igrama, MOK će reagovati uz nultu toleranciju, što je naša uobičajena politika – rekao je Bah u Kuala Lumpuru.

Nemačka televizija ARD i britanski dnevnik Sandej tajms objavili su da su došli u posed više od 12.000 rezultata testova krvi, među kojima su i rezultati 5.000 sportista. Ti dokumenti došli su iz baze podataka Međunarodne atletske federacije (IAAF).

Povezana vest:  MEDITERANSKE IGRE 2013, Smiljka Rodić osvojila bronzu na MI

U izveštaju ARD navodi se da su 146 medalja, među kojima i 55 zlatnih, na Olimpijskim igrama i svetskim prvenstvima osvojili sportisti koji imaju sumnjive testove. Te medalje osvojene su u disciplinama od trke na 800 metara do maratona.

Sandej tajms naveo je da su 10 medalja na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. osvojili sportisti sa sumnjivim rezultatima, a da su u pojedinim finalima svi osvajači medalja imali teško objašnjive testove.

Povezana vest:  Cene karata na OI u Riju između 20 i 2.000 dolara

MOK je ranije retroaktivno oduzimao medalje sportistima koji su kršili pravila o dopingu u vreme dok su nastupali na Igrama. MOK čuva uzorke sa Igara 10 godina za moguće novo testiranje.

-Imamo potpuno poverenje u istragu WADA. Ako bude potrebno, radićemo sve što treba da bismo zaštitili naše čiste sportiste – rekao je Bah.