Japan-National-Stadium-Zaha-Hadid-Tokyo-2020

Zaha Hadid planira povoljniji projekat za stadion u Tokiju

Kompanija „Zaha Hadid Architects“, čiji je projekat stadiona za Olimpijske igre u Tokiju 2020. najpre izabran, a zatim odbačen kao preskup, saopštila je danas da će se udružiti sa kompanijom „Nikken Sekkei“ kako bi ponovo dobila projekat.
Japanski premijer Šinzo Abe rekao je u julu da je projekat odbačen jer je preskup.
Vlada Japana počela je da razmatra nove ponude za projekat stadiona za koji je predviđen budžet od oko 1,2 milijarde evra (155 milijardi jena), dok je za raniji projekat iračko-britanske arhitektice Zahe Hadid bilo procenjeno da bi koštao više od 1,8 milijardi evra (250 milijardi jena).
Dve kompanije su saopštile da će ponuditi „najisplatljiviji plan“ kako bi na vreme pripremile stadion u Tokiju za takmičenje 2020. godine. „Verujemo da je najbolji način da odgovorimo na novi izazov da maksimalno iskoristimo ekspertizu koju je projektantski tim doneo tokom protekle dve godine“, navedeno je u saopštenju. Manjak građevinskih radnika i povećani troškovi materijala takođe su potencijalni problemi za izvođače radova koji će morati da ubrzaju rad kako bi ispunili zahtev Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da novi stadion bude spreman do početka 2020. godine.

Povezana vest:  Džudista Majdov bez medalje u Nandžingu