Olympic rings

Problemi u Olimpijskom komitetu Kuvajta zbog mešanja vlade u sport

Predsednik Olimpijskog komiteta Kuvajta šeik Talal el Fahad el Sabah osudio je danas mešanje vlade u rad Olimpijskog komiteta, jer bi to moglo da spreči sportiste te zalivske zemlje da učestvuju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru ovog leta.
Predsednik Olimpijskog komiteta Kuvajta naveo je u saopštenju da je vlada preduzela „osvetoljubive mere“ da opravda akcije koje su dovele do suspenzije nacionalnog Olimpijskog komiteta.
-To je ozbiljna eskalacija i to je za žaljenje – rekao je šeik Talal. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je u septembru suspendovao Kuvajt zbog mešanja vlade u sport i uvođenja sportskog zakona koji krši olimpijsku povelju. Kuvajtska vlada je prošle nedelje podnela tužbu protiv 14 čelnika nacionalnog Olimpijskog komiteta, vrednu 1,3 milijarde dolara. Među njima je i predsednik Udruženja nacionalnih olimpijskih komiteta šeik Ahmed el-Fahad el-Sabah. Takođe, vlada je juče podnela tužbe protiv plivačkog, odbojkaškog, košarkaškog i fudbalskog saveza, kao i protiv čelnika saveza dizanja tegova i bokserskog saveza.
-Žalim, jer su naši posvećeni sportisti postali prave žrtve. Posle godina napornog rada naši sportisti se suočavaju sa mogućnošću eliminacije sa Olimpijskih igara u Riju – rekao je šeik Talal i pozvao vladu da poštuje olimpijsku povelju.

Povezana vest:  Todorov: Ovo nisam očekivao, razmisliću da li da odustanem