Glavna inspektorka Medjunarodnog olimpijskog komieta (MOK) Naval El Mutavakel rekla je danas da je uverena da je Rio de Žaneiro „spreman da dočeka svet“, na Olimpijskim igrama koje počinju za manje od mesec dana.

-Ne mogu da zamislim spektakularniju pozornicu na kojoj će sportisti i sportistkinje svetu pokazati svoj talenat – navela je Naval El Mutavakel u saopštenju MOK.

Rio je tokom priprema za Igre nailazio na brojne probleme: epidemiju virusa zika, porast nasilja i bezbednosne rizike, zagadjenu vodu i sporu prodaju ulaznia za takmičenja. Osim toga, Brazil je u najgoroj recesiji još od tridesetih godina prošlog veka, a sudjenje o opozivu predsednice Dilme Rusef trebalo bi da počne nekoliko dana po završetku Igara.

Povezana vest:  SPORTISTI SRBIJE OTPUTOVALI NA PRIPREME U BRAZIL

El Mutavakel je tokom vikenda boravila u Riju i pregledala olimpijska borilišta, za koja je rekla da su „sjajna“ i kazala da su se u Riju održala 44 probna takmičenja kao priprema za prve Olimpijske igre u Južnoj Americi. Nekadašnja olimpijska šampionka u trci na 400 metara s preponama dodala je i da će biti proširene pojedine linije metroa, koje će koristiti samo navijači i učesnici Igara. Navela je da organizatori Igara „rade na tome da umanje rizik za posetioce“ od virusa zika i da MOK prati uputstva Svetske zdravstvene organizacije, koja je savetovala trudnicama da ne putuju u područja zahvaćena epidemijom.

Povezana vest:  MEDITERANSKE IGRE 2013, Smiljanić 12. posle 75 golubova na MI

Povodom bezbednosti i zagadjenja vode, El Mutavakel je rekla da će organizatori obezbediti „vrhunske uslove za sve sportiste“. Brazil će u obezbedjivanju Igara angažovati 85.000 vojnika, dvostruko više nego što je bilo u Londonu pre četiri godine. Rio je zahvaćen velikim nasiljem. Pre dve nedelje na obalama Kopakabane isplivalo je unakaženo telo, a jedrličari iz Španije i Australije su pod pretnjom oružja opljačkani dok su trenirali.

Povezana vest:  OI 2020, Doha će se kandidovati za OI 2020. godine

Nevladina organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč je nedavno saopštila da je policija ove godine ubila 645 ljudi u Riju.