Premijer Italije Mateo Renci rekao je danas da će Rim, ako bude bio domaćin Olimpijskih igara 2024. godine, poslati poruku teroristima da nasiljem ne mogu da ostvare svoje političke ciljeve.

-Teroristički napadi širom sveta, a posebno u Evropi, usmereni su da unište živote ljudi. Ako ne ubiju ljude, oni im uliju strah, primoravaju nas da ostanemo u kućama bez prava na život – rekao je Renci agencijama u Rio De Žaneiru.

Renci će u Brazilu zajedno sa brojnim državnim zvaničnicima prisustvovati ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara.

Italijanski premijer je kazao da bi održavanje Olimpijskih igara u Rimu 2024. bio odgovor onima koji koriste nasilje kako bi postigli političke ciljeve. Kako je naveo, sport treba da bude alternativa.

Povezana vest:  OI 2016, Maksimović i Arsović se nadaju boljim rezultatima u drugoj disciplini

-Ako mrze muziku, mi ćemo uložiti još novca u muziku. Ako mrze fudbal ili bilo koji drugi sport, verujemo da je taj sport naš identitet. To je problem Evrope danas, potraga za novim identitetom. Ovo je vreme u kom sport treba da bude odgovor – kazao je Renci.

Konkurenti Rimu za organizaciju Olimpijskih igara 2024. su Pariz, Los Anđeles i Budimpešta. Domaćin će biti određen u septembru sledeće godine.

-Mislim da je naš dosije najbolji. Bolji je nego što ga imaju naši prijatelji u Parizu i drugim gradovima. Ne znam da li to treba tako da se kaže, ali to je moj pogled na stvari – rekao je italijanski premijer.

Povezana vest:  BREND 4F ZVANIČNA OPREMA OLIMPIJSKOG TIMA SRBIJE U RIJU

Italija je ranije odustala od kandidature za organizaciju Olimpijskih igara 2020. godine, pošto je bivši premijer Mario Monti odbio da obezbedi finansijsku podršku.

Renci je rekao da je Italija sada u zavidnom ekonomskom položaju, u odnosu na taj period, ali i da smatra da je tadašnja odluka Montija bila pogreška.

Kandidatura glavnog grada Italije naišla je na protivljenje nove gradonačelnice Virđinije Ragi, koja je rekla da Rim ima važnije društvene i ekonomske prioritete, nego što su Igre.

Renci je kazao da je gradonačelnica isuviše kratko na tom mestu da bi davala svoju ocenu.

Povezana vest:  OI LONDON 2012, Olimpijski plamen stigao u Britaniju

-Tu smo da se dogovorimo sa novom gradonačelnicom, ne samo o pitanju organizacije Olimpijskih igara. Nismo zabrinuti – kazao je Renci.

Trka za domaćinstvo Olimpijskih igara 2024. godine našla se u središtu turbolentnog političkog perioda u SAD-u i Francuskoj, gde se spremaju predsednički izbori.

Upitan da li bi pobeda Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD ugrozila kandidaturu Los Anđelesa za domaćina Olimpijskih igara, Renci je indirektno pružio podršku Hilari Klinton.

-Poštujem svaki glas naših američkih prijatelja. U maju ću na Siciliji ugostiti G7. Očigledno, kao demokrata, nadam se da ću ugostiti novog predsednika SAD-a, ko god ona bila – rekao je Renci.