Holandski gimnastičar Juri van Gelder isključen je sa Olimpijade zbog „teškog“ kršenja timskih pravila jer je nakon kvalifikacija za finale, celu noć proveo opijajući se u Riju de Žaneiru i biće poslat kući, saopštio je Holandski gimnastičarski savez.

Van Gelder (33) je napustio Olimpijsko selo u subotu uveče i vratio se u ranim jutarnjim časovima priznavši da je pio, čime je prekršio pravila o konzumiranju alkohola i napuštenju baze reprezentacije, prenosi AP.

Povezana vest:  OI 2016, Bobana Veličković zauzela sedmo mesto u finalu

„To je strašno za Jurija, ali ovakvo ponašanje je neprihvatljivo“, rekao je šef holandske misije Moris Hendriks u saopštenju.

„U sportu, to je katastrofa, ali nismo imali drugog izbora s obzirom na kršenje naših vrednosti“, dodao je on.

Van Gelder je, svetski šampion na karikama 2005. godine, i ranije je kršio disciplinska pravila na velikim sportskim događajima, pa je tako 2009. godine suspendovan iz Holandskog gimanrskičkog saveza zbog konzumiranja kokaina tri dana pred nacionalno prvenstvo.

Povezana vest:  DRUGI TAKMIČARSKI DAN NA XI LETNJEM EYOF-u, RUKOMETAŠI U POLUFINALU

Holandska reprezentacija uvela je stroga pravila svojim sportistima, a prema navodima medija, zabranjeno im je odlazak u Rio iz bezbednosnih razloga, a takmičari koji završe takmičenja moraju da se vrate kući da ne b ometali svoje kolege.