Ženska košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, pošto je danas u četvrtfinalu pobedila Australiju sa 73:71 (20:20, 15:17, 16:15, 22:19).

Najefikasnija u selekciji Srbije bila je Ana Dabović sa 24 poena, dok je Jovana Milovanović postigla 17.

Reprezentaciju Australije predvodila je Elizabet Kembidž sa 29 poena.

Srbija će se u polufinalu u letvrtak sastati s boljim iz duela između Španije i Turske.

Povezana vest:  Košarkašice Srbije otputovale u Tokio

Gotovo tokom cele utakmice viđena je „rezultatska klackalica“. Ekipe su se često smenjivale u vođstvu, da bi Australija sredinom treće deonice povela sa 48:39.

Izabranice Marine Maljković su ipak serijom 12:2 stigle do preokreta (51:50), ali je Australija u poslednjem napadu treće četvrtine ponovo povela i u poslednjih 10 minuta ušla s prednošću.

Kao i tokom većeg dela meča i poslednja deonica je bila neizvesna. Srbija je u poslednji minut utakmice ušla s prednošću od 70:67, da bi Australija preko Kembidž u narednom napadu smanjila na 70:69, ali je Ana Dabović 27 sekundi pre kraja pogodila za 72:69.

Povezana vest:  OI 2016, Nemački fudbaleri prvi polufinalisti Olimpijskih igara

Australijanke su ponovo preko Kembidž u narednom napadu stigle do poena, a onda je Ana Dabović faulirana za dva slobodna bacanja. Prvi put nije bila precizna, ali je poentirala drugi put i Srbiji donela plasman u polufinale.