Košarkaška reprezentacija SAD plasirala se u finale Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, pošto je danas u prvom polufinalu pobedila Španiju sa 82:76 (26:17, 19:22, 21:18, 16:19). Aktuelni olimpijski šampion će se za novo zlato boriti s pobednikom drugog polufinala u kome se kasnije večeras sastaju Srbija i Australija.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Klej Tompson sa 22 poena, Kevin Durent je ubacio 14, a Kajri Irving poen manje. U redovima Španije najbolji je bio Pau Gasol sa 23 poena.

Povezana vest:  Milica Mandić: Uspešna godina i za tekvondo i za mene

U reprizi finala iz Londona, košarkaši SAD su od početka utakmice bili u vodjstvu, diktirali tempo utakmice i uspešno zaustavljali svaki pokušaj Španaca da preokrenu rezultat. Početkom druge četvrtine Amerikanci su stigli do dvocifrene prednosti, ali je Španija uhvatila priključak, pa se na odmor otišlo sa šest poena za SAD.

Isti scenario vidjen je u nastavku, SAD su vratile dvocifrenu prednost, a Španci su ponovo prišli na pet poena zaostatka.

Povezana vest:  OI 2016, Jovana Crnogorac zauzela 27. mesto u planinskom biciklizmu

Španija, ipak, do kraja meča nije uspela da unese dodatno uzbudjenje u meč, pošto Gasol nikako nije mogao sam da se bori sa američkim košarkašima, koji će tako imati priliku da se bore za treće uzastopno olimpijsko zlato.