Na prvoj sednici nakon završenih Olimpijskih igara, Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije usvojio je Izveštaj šefa misije Olimpijskog tima Srbije Damira Štajnera sa Igara u Rio de Žaneiru, kojim se konstatuje da su Igre XXXI Olimpijade za Olimpijski tim Srbije bile uspešne. 

 

U izveštaju šefa Misije se zaključuje da su Igre u Rio de Žaneiru rezultatski i organizaciono za Tim Srbije bile uspešne. Ostvareni rezultati naših sportista na Olimpijskim igrama u Riju 2016. svrstali su našu zemlju na visoko 32.mesto u ukupnom plasmanu sa bilansom od ukupno osvojenih 8 medalja, od čega su 2 zlatne, 4 srebrne i 2 bronzane medalje.

Povezana vest:  Na XXII sednici Predsedništva OKS usvojen predlog novog Statuta i zakazana Vanredna Skupština

Ako bismo pravili komparativnu analizu plasmana Srbije na prethodnim izdanjima Olimpijskih igara, mogli bismo da zaključimo da je nastup sportista Srbije u Riju značajno uspešniji nego što je to bio slučaj na prethodnim Igrama od 2000. godine do današnjeg dana. Po broju osvojenih medalja uspešniji smo nego na prethodna dva izdanja zajedno, a primetan je značaj porast u broju osvojenih medalja u individualnim sportovima od Sidneja do danas, “ rekao je Damir Štajner.

Povezana vest:  Mađarski olimpijski komitet dobio preteće pismo

Predsednik Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Srbije i šef medicinskog tima Olimpijskog tima Srbije profesor dr Dragan Radovanović podneo je izveštaj o svim preventivnim merama pre Igara i svim aktivnostima medicinskog tima na Igrama u Riju.

U skladu sa kriterijumima Programska komisija je predložila, a Izvršni odbor usvojio konačnu brojčanu prijavu za Zimksi Evropski olimpijski festival mladih prema kojoj će Tim Srbije imati jednu mušku i jednu žensku kvotu u alpskom skijanju. Zimski EYOF će se održati u Erzerumu u Turskoj od 11. do 18. februara 2017.

Povezana vest:  Najavljena Evropska nedelja u sporta koja će u Srbiji biti održana od 23. do 30. septembra

Izvršni odbor usvojio je i dopunu kriterijuma za Letnji EYOF koji će se u julu održati u Đeru u Mađarskoj. Dopune se odnose na kajak imajući u vidu da se ovaj sport po prvi put pojavljuje na programu Evropskog olimpijskog festivala.

Na osnovu plasmana na FIS-ovoj rang listi (59. u disciplini alpska kombinaciji) skijaš Marko Vukićević ispunio je kriterijume OKS i uključen je u program finansiranja „Pjongčang 2018“, kao treći sportista nakon Nevene Ignjatović (alpsko skijanje) i Vuka Rađenovića (bob).