Predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah predložio je danas da se neka takmičenja na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine održe u severoistočnom delu Japana, pogodjenim zemljotresom, cunamijem i nuklearnom katastrofom 2011. godine.

Bah je tokom sastanka sa premijerom Japana Šinzom Abeom rekao da je „jedna od mogućnosti“ da se neke utakmice bejzbola i softbola odigraju u oblastima pogodjenim katastrofom. Japanski mediji naveli su da je Fukušima jak kandidat za domaćina.

Povezana vest:  PREMIJER SRBIJE U POSETI OLIMPIJSKOM SELU

Bejzbol i softbol su 2008. godine izbačeni iz olimpijskog programa, ali su ovog leta vraćeni u program za Igre 2020. godine. Oba sporta su veoma popularna u Japanu. Bah je rekao da je premijer pozdravio predlog.

-Razgovarali smo o ideji da se neka takmičenja tokom Igara u Tokiju održe u oblastima pogodjenim katastrofom, da doprinesemo obnavljanju područja i pokažemo svetu kako napreduje. Razgovarali smo o bejzbolu i softbolu, zbog njihove popularnosti u Japanu. Prva utakmica na turniru u kojoj bi nastupila domaća reprezentacija bi bila vrlo moćna poruka – rekao je Bah.

Prethodno, takmičenja u bejzbolu i softbolu planirana su za stadion Jokohame.

Povezana vest:  Srbija i formalno učesnik OI u Riju 2016. godine