Olimpijski zvaničnici složili su se danas da se takmičenja u veslanju i plivanju na Igrama 2020. godine u Tokiju održe na već planiranim lokacijama, dok će odluka o održavanju takmičenja u odbojci biti doneta pred kraj godine.

Predstavnici Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), lokalnih organizatora i japanske centralne i gradske vlasti razmatrali su načine kako smanjiti troškove organizacije Olimpijskih igara, uključujući i premeštanje takmičenja odredjenih sportova u već postojeće objekte, umesto izgradnje novih.

Povezana vest:  MOK potvrdio kandidature Pariza, LA-a i Budimpešte

Na današnjem sastanku odlučeno je da se takmičenje u veslanju ipak održi u Tokijskom zalivu, umesto na stazi Naganuma u Tomeu, 400 kilometara severno od Tokija, a takodje odlučeno je i da se na plivalištu u glavnom gradu Japana smanji kapacitet za 5.000, sa 20.000 na 15.000.

Japanska vlada je ocenila da bi organizacija Olimpijskih igara 2020. godine mogla da košta više od tri triliona jena (27 milijardi dolara) ukoliko ne dodje do drastičnih rezova, pa je shodno tome formirana Radna grupa koja bi trebalo da smanji troškove. Olimpijske igre u Tokiju održaće se od 24. jula do 9. avgusta 2020. godine.

Povezana vest:  Povećava se kampanja protiv kandidature Bostona za domaćina OI