Predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je danas da je šokiran i besan posle izveštaja istražitelja Svetske antidoping agencije (WADA) Ričarda Meklarena povodom ruskog doping skandala.

-Osećam šok i unutrašnji bes. Ali, bes i strah nisu dobri savetnici. Pitanje je kako da se nosimo sa ovim. Šta možeš da uradiš da bi osigurao da se ovako nešvo više nikada ne ponovi? – rekao je Bah u intervjuu za nemački FAZ.

Meklarenov drugi izveštaj detaljno govori o sistematskom dopingu ruskih sportista, koji je sponzorisala država, a koji uključuje 12 osvajača medalja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine.

Povezana vest:  OI 2012 LONDON, Olimpijski stadion završen pre roka i sa manje novca

Bah je branio odluku MOK-a da ne suspenduje Rusiju sa Olimpijskih igara u Brazilu ove godine zbog Meklarenovog prvog izveštaja, koji je objavljen tokom leta, ali je kazao da je borba protiv dopinga ugrožena.

Zvaničnik iz Nemačke je pohvalio drugi izveštaj Meklarena i rekao da on daje odgovore na mnoga pitanja koja su ostavljena u prvom.

Povezana vest:  Olimpijski park u Londonu od 2012. "Park kraljice Elizebete"

On je ukazao na prethodni veliki doping skandal u koji je bila uključena Nemačka i odbacio je pojedine navode da je bila greška što se bivšim sportistima iz Istočne Nemačke dozvolilo da se takmiče 1992. godine u Barseloni.

-Ljudi ne bi trebalo da se kažnjavaju zbog sistema zbog kog ništa ne mogu da urade. Niko nije pozvao na kolektivnu kaznu nemačkih sportista – naveo je Bah.

Prema njegovim rečima, MOK će ispitati pojedine ruske sportiste i njihove trenere, posredstvom odbora koji predvodi Denis Osvald.

Povezana vest:  Plivači, džudisti, teniseri i stonoteniseri otputovali na Olimpijske igre

-Analiziraćemo sve uzorke ruskih sportista iz Sočija, a posebno one koje imaju naznaka manipulacije. Primenićemo isti postupak kao za sportiste sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. Godine – rekao je Bah.

Pozivajući se na poricanja nečasnih radnji iz Rusije, Bah je kazao da je očekivao drugačiju reakciju i da je odlučujuće kakva će ona biti kada se zvaničnici iz te zemlje pojave pred odborom MOK-a.