Rusija bi mogla da se kandiduje za domaćina Olimpijskih igara 2028. godine, pošto će vlada podržati jednog od tri moguća kandidata grada domaćina, preneli su danas ruski mediji.

Ruskim atletičarima je bilo zabranjeno učešće na prethodnim Olimpijskim igrama u Riju zbog navoda o sistemskom dopingu, koji je, navodno, pokrio i Igre u Londonu 2012. i dve godine kasnije Zimske olimpijske igre u Sočiju.

Soči je jedan od tri moguća kandidata za domaćina Igara 2028. godine, pored Kazanja i Sankt Peterburga.

-Nekoliko gradova u Rusiji spremno je da organizije Olimpijske igre, a to su Kazanj, Soči i Sankt Peterburg. Ti gradovi su u stanju da podnesu kandidature. Imamo dobro iskustvo organizacije Igara u Sočiju. Siguran sam da je Rusija sposobna da organizuje velike sportske dogadjaje na najvišem nivou – rekao je predsednik Ruskog olimpijskog komiteta (ROC) Aleksandar Žukov, preneo je TASS.

Medjuanarodna atletska federacija (IAAF) juče je produžila suspenziju ruskim atletičarima, koji će tako propustiti Svetsko prvenstvo u Londonu ove godine. Pojedini ruski atletičati će moći da se takmiče kao neutralni sportisti ako zadovolje kriterijume testiranja.

Povezana vest:  Motorički parkovi u Beču – fitnes na otvorenom

IAAF je u novembru prošle godine suspendovala ruske sportiste iz medjunarodnih takmičenja posle izveštaja komisije Svetske antidoping agencije (WADA) o navodnom sistemskom dopingu koji je navodno prikrivala i podržavala država.

Predsednik IAAF Sebastijan Kou je rekao da ukidanje suspenzije Rusiji ne treba očekivati pre novembra. Radna grupa IAAF kritikovala je juče zamenika ruskog premijera Vitalija Mutka, koji je u vreme nametanja suspenzije bio ministar sporta, zbog „izjava koje nisu od pomoći“.

Povezana vest:  PRVI PUT U SRBIJI IZLOŽBA “TRENUCI ZA PAMĆENJE: OLIMPIZAM U SRBIJI 1912-2012”

Mutko je danas rekao da suspenzija ruskih atletičara i dalje traje „zato što su se mnogi treneri specijalizovali u dopingu svojih sportista“.