Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nije danas ukinuo suspenziju Rusiji, pa će se njenih 168 sportista na predstojećoj ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu pojaviti pod olimpijskom zastavom, kao što je bio slučaj i na ceremoniji otvaranja.

Olimpijski komitet Rusije suspendovan je 5. decembra zbog sistemskog dopinga njegovih sportista na Igrama u Sočiju 2014. godine, ali je MOK, uz posebne kriterijume, dozvolio 168 sportista da učestvuju na takmičenju u Pjongčangu. Oni su se takmičili pod olimpijskom zastavom i pod imenom „olimpijski sportisti iz Rusije“.

Povezana vest:  WADA uskoro odlučuje da li će laboratorija u Riju dobiti licencu

Članovi MOK su jednoglasno odobrili preporuku Izvršnog odbora te organizacije, samo nekoliko sati pre ceremonije zatvaranja. Na glasanju je bilo prisutno 52 od 100 članova.

Predsednik MOK Tomas Bah rekao je da je uslov da Rusija nastupi na ceremoniji zatvaranja pod svojom zastavom bio da njeni sportisti ne budu pozitivni na doping u Pjongčangu. Međutim, dvoje od četvoro pozitivnih su bili Rusi, uključujući i takmičara u karlingu, koji je morao da vrati osvojenu bronzanu medalju.

Povezana vest:  OI 2018, Ignjatovićeva 14. u kombinaciji, Šifrinova bez zlata

„MOK je odlučio da ne ukine suspenziju za ceremoniju zatvaranja, pa neće biti delegacije Olimpijskog komiteta Rusije“, rekao je Bah.