soci logoNajavljen rekordan broj NOK u Sočiju 2014.

 

Na zimskim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama 2014. godine u Sočiju učestvovaće rekordan broj nacionalnih olimpijskih komiteta, najavio je predsednik i generalni direktor Igara Dmitri Černišenko.

-Drago nam je što smo sa Generalnom skupštinom Evropskih olimpijskih komiteta (EOK) podelili informacije o značajnim koracima koje smo preduzeli tokom proteklih godinu dana u okviru priprema. Pokazali smo da se sve odvija na vreme, po planu i u okviru budžeta, u skladu sa Master planom Igara koji je dogovoren sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) – izjavio je Černišenko na Generalnoj skupštini EOK, koja se održava u glavnom gradu Srbije Beogradu.

Povezana vest:  ZOI SOČI 2014, Ruski takmičari dominantni u umetničkom klizanju parova

Prvi čovek Igara 2014. predstavio je izveštaj o pozitivnim rezultatima u svim oblastima priprema za Igre.

-Izuzetno se radujemo rekordnom broju nacionalnih olimpijskih komiteta koji će nam se pridružiti u Sočiju 2014, gde će biti dočekani u skladu sa tradicijom toplog ruskog gostoprimstva. Za nas je izuzetno korisno što imamo priliku da razmenimo stavove o važnim pitanjima u vezi sa Olimpijadom i nastavimo da kao grad domaćin uvažavamo njihove specifične zahteve – istakao je Černišenko.

Povezana vest:  ZOI SOČI 2014, Kineskinja Žu najbolja na 1.500 metara u brzom klizanju

Predstavljanje na Generalnoj skupštini EOK-a usledilo je nakon posete Komisije za koordinaciju MOK-a Sočiju prošlog meseca, kada su članovi Komisije izvestili da su impresionirani kvalitetom rada na pripremama za „Soči 2014“.

Tada je istaknut pozitivan napredak u građenju različitih sportskih borilišta, novih deonica puteva i ekoloških incijativa koje se preduzimaju.

Černišenko je naglasio da će 40 posto planiranih građevinskih radova na lokacijama Olimpijskih igara biti završeno do kraja 2010. i da će sva olimpijska borilišta biti gotova do 2012 – pune dve godine pre početka Igara.

Povezana vest:  RIO 2016, Krunić naknadno u singlu, ali poražena od Mladenović

U periodu od januara 2011. do septembra 2013. planirano je ukupno 74 probnih takmičenja, uključujući pet svetskih prvenstava, kao i dodatna paraolimpijska probna takmičenja, koja će privući ukupno više od 250.000 gledalaca i 5.000 sportista u Soči.

Generalna skupština je centralni događaj u kalendaru EOK-a na kojem učestvuje veliki broj predstavnika Olimpijskog pokreta iz raznih oblasti, uključujući predstavnike nacionalnih olimpijskih komiteta iz Evrope, međunarodnih sportskih federacija, organizacionih komiteta i komiteta za kandidaturu za organizovanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.