skupstina_hajatSoči domaćin generalne skupštine EOK sledeće godine

 

Gradu Sočiju ukazana je čast da bude domaćin 40. Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta (EOK) 2011. godine, kako je najavio Patrik Hiki (Patrick Hickey), predsednik EOK-a, na Generalnoj skupštini EOK-a koja se održava u Beogradu.

Nakon ove najave, Aleksandar Žukov (Alexander Zhukov), zamenik ruskog premijera i predsednik Ruskog olimpijskog komiteta, obratio se okupljenim delegatima i izrazio zadovoljstvo što će Soči biti domaćin Generalne skupštine 2011.

U 2011. godini je planirano nekoliko značajnih događaja u okviru priprema Sočija za Igre 2014, kao što su prvo zvanično probno takmičenje – Evropski kup u alpskim disciplinama – i predstavljanje zvanične maskote Sočija 2014.

Povezana vest:  OI 2012, Himne olimpijskih pobednika izvodiće Londonska filharmonija

Aleksandar Žukov, zamenik ruskog premijera i predsednik Ruskog olimpijskog komiteta, izjavio je tim povodom:

„Izuzetno nam je drago što će Soči biti domaćin 40. Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta, koja se održava iste godine kada proslavljamo stogodišnjicu Ruskog olimpijskog komiteta, što će ovom događaju dati još veći značaj. Zadovoljni smo što imamo priliku da ugostimo kolege iz Olimpijskog pokreta u gradu domaćinu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2014. Ovo je odlična prilika da pokažemo kako smo dobri domaćini i dočaramo prijateljsku atmosferu Rusije i Sočija koja će vladati i tokom Igara.”

Dmitri Černišenko (Dmitry Chernyshenko), predsednik i generalnik direktor Igara u Sočiju 2014, rekao je:

„Generalna skupština Evropskih olimpijskih komiteta 2011. predstavlja odličnu priliku da predstavimo inovativne aktivnosti vezane za pripremu Igara u Sočiju 2014. i pokažemo evropskoj sportskoj zajednici pozitivan napredak koji činimo u svim oblastima priprema za Igre.

Povezana vest:  Asmir Kolašinac predvodi olimpijski karavan u Kruševcu

„Generalna skupština koja se organizuje sledeće godine poklapa se sa početkom prvih od ukupno 74 probna takmičenja u toku tri sezone za Soči 2014, koja će garantovati da smo potpuno spremni za Igre.”

Zimski centar Rosa Kutor biće domaćin prvog zvaničnog probnog takmičenja za Soči 2014, Evropskog kupa u alpskom skijanju, u februaru 2011. Ove nedelje je Soči 2014. objavio da su olimpijske staze u ovom centru potpuno spremne. Na ovom mestu će biti organizovan i Svetski kup u skijanju 2012.

Povezana vest:  EKO Serbia i Olimpijski komitet Srbije poklonili nagradno putovanje na Evropske igre 2023 u Krakovu

U naredne tri sezone planirano je ukupno 74 probnih takmičenja, uključujući pet svetskih prvenstava, kao i dodatna paraolimpijska probna takmičenja, koja će privući ukupno više od 250.000 gledalaca i 5.000 sportista u Soči.

Javni konkurs za izbor maskote Sočija 2014. takođe je u toku. Do sada je na vebsajt maskote Sočija 2014. stiglo preko 15.000 predloga. Pobednika će izabrati stručna komisija 7. februara 2011.

Generalna skupština EOK-a je centralni događaj u kalendaru Evropskih olimpijskih komiteta na kom učestvuje veliki broj predstavnika Olimpijskog pokreta iz raznih oblasti, uključujući predstavnike nacionalnih olimpijskih komiteta iz Evrope, međunarodnih sportskih federacija, organizacionih komiteta i komiteta za kandidaturu za organizovanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

PHOTO: ataimages.rs