Cedomir Soskic, Vlade Divac i Slobodan GavrilovicDivac: Olimpijski vekovnik je spomenik sporta

 

Monografija „Olimpijski vekovnik“ svečano je danas promovisana u beogradokoj galeriji „Glasnik“ povodom obeležavanja 100-godišnjice Olimpijskog komiteta Srbije (OKS). Predsednik OKS Vlade Divac zahvalio je svima koji su doprineli da se izda ova monografija.

-Hvala što ste napravili spomenik sporta. Mi sportisti smo se trudili da prezentujemo zemlju u poslednjih 100 godina. Mislim da sport zaslužuje da se ovako nešto dogodi – rekao je Divac.

Povezana vest:  Divac: U Riju očekujem najmanje pet medalja

On je dodao da mu je drago što je deo ove knjige i da se nada da će svi uživati dok je budu čitali. Svečanoj promociji prisustvovali su neki od učesnika olimpijskih igara, a bivša košarkašica Anđelija Arbutina ocenila je da je „knjiga sjajna“ i da ima mnogo forografija.

-Drago mi je da se neko setio da napravi ovakvu knjigu. Srbiju u svetu znaju po sportistima – rekla je Arbutina.

Povezana vest:  Pere Miro pohvalio OKS

Bivši košarkaš a sada potpredsednik OKS Žarko Paspalj smatra da je ovo prilika da se vidi „predivno izdanje“.

-Ovo je sigurno jedan materijal koji je bio potreban, jer je sport pokazao da je najsvetlija strana jedne zemlje. Čestitam svima koji su pomogli da se realizuje ovaj projekat – rekao je Paspalj.

Vaterpolista Dejan Savić istakao je da je monografija izašla u pravom trenutku, kada se obeležava 100 godina postojanja Olimpijskog komiteta Srbije, i dodao: „‘Olimpijski vekovnik’ treba da bude podsetnik o prošlosti i motivacija za budućnost“.

Povezana vest:  EI 2015 BAKU, Ivana Jandrić osvojila zlato u sambou

Olimpijski vekovnik je dvotomna monografija na 1.100 strana, u kojoj su prvi put objavljeni imena, plasmani i rezultati svih olimpijca koji su od 1912. pod srpskom i jugoslovenskom zastavom učestvovali na letnjim i zimskim olimpijskim igrama, mediteranskim igrama, EYOF-u i olimpijskim igrama mladih.