Svetska antidoping agencija (WADA) suspendovala je danas Rusiju na četiri godine sa svih velikih sportskih takmičenja zbog manipulisanja doping podacima.
To znači da ruska himna i zastava neće biti dozvoljene na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, a da se reprezentacija Rusije neće takmičiti na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru 2022. godine.
Medjutim, sportisti koji dokažu da nisu učestvovali u doping skandalu moći će da se takmiče na Olimpijskim igrama pod posebnim uslovima i neutralnom zastavom. Izvršni komitet WADA doneo je jednoglasnu odluku na sastanku u Lozani.
-Rusiji je pružena svaka prilika da uvede red u svoju kuću i ponovo se priključi svetskoj antidoping zajednici za dobro svojih sportista i integriteta sporta, ali je umesto toga nastavila sa obmanom i negiranjem – rekao je predsednik WADA Kreg Ridi agenciji Asošiejted pres.
WADA je navela da postoje dokazi da je Rusija manipulisala podacima iz moskovske antidoping laboratorije, koje je predala u januaru kako bi prikrila stotine potencijalnih doping slučajeva i podmetnula lažne dokaze.
Kako je preneo Bi-Bi-Si (BBC), uprkos zabrani, Rusija će se takmičiti na Evropskom prvenstvu 2020. godine i biti domaćin pojedinih utakmica u Sankt Peterburgu, „pošto upravljačko telo evropskog fudbala – Uefa nije označena kao organizator velikih dogadjaja, u pogledu odluka o kršenju antidoping pravila.
U sklopu kazne, Rusija ne može da organizuje, niti da se kandiduje za organizaciju velikih sportskih takmičenja u naredne četiri godine, uključujući i kandidaturu za domaćina Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2032. godine.
Rusija je pogodjena doping skandalom od 2015. godine, kada je WADA pronašla dokaze o rasprostranjenom dopingu ruskih atletičara, uz podršku i prikrivanje države.
Rusija ima 21 dan da se žali na suspenziju, a ako se to dogodi, o žalbi će odlučivati Sud za sportsku arbitražu (CAS). Ruska antidoping agencija je posle današnje odluke WADA ponovo izgubila akreditaciju.
-Želela sam da kazne ne budu smanjene. Čistim sportistima dugujemo da snažno sprovedemo kazne – rekla je potpredsednica WADA Linda Heleland.

Povezana vest:  OI 2016, Španović: Sutra će se videti ono pravo