Predsednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara 2021. godine u Tokiju Joširo Mori rekao je danas da brojni izazovi očekuju organizatore takmičenja, od protokola u vezi sa zaštitom od korona virusa pa sve do odredjivanja broja navijača koji će moći da prisustvuju i troškova odlaganja igara.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da budu održane ovog leta, ali su zbog pandemije korona virusa pomerene na sledeću godinu, od 23. jula do 8. avgusta.

Povezana vest:  OI 2016, Jelena Janković se povukla sa Igara u Riju zbog povrede

Spekuliše se da li će se takmičenje održati u pojednostavljenom i skraćenom formatu ili će kao i do sada učestvovati 11.000 sportista iz 206 nacionalnih olimpijskih komiteta.

Takodje, na Paraolimpijskim igrama očekuje se 4.400 takmičara uz hiljade članova reprezentacija, tehničkog osoblja i olimpijskih zvaničnika.

„Ono što nas najviše brine je to ako nam kažu da moramo da ograničimo broj gledalaca. Kako da ukinemo ulaznice onima koji su ih već kupili. Imamo takvu vrstu problema“, rekao je Mori u razgovori sa Juriko Koike, koja je dobila drugi mandat guvernerke Tokija.

Povezana vest:  Paraolimpijska delegacija Srbije otputovala u Soči

Koike se sastala i sa premijerom Šinzom Abeom, koji joj je objasnio proces razvoja vakcine za korona virus.

Pojedini stručnjaci veruju da Olimpijske igre ne mogu da se bezbedno održe ako se ne pronadje vakcina.

„Ima raznih pitanja u vezi sa Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, u kakvom obliku će se održati, šta će biti uradjeno sa troškovima i iznad svega, kakve će biti kontramere za korona virus“, navela je Koike.

Povezana vest:  Kili najavio mogući odlazak iz MOK-a

Ni japanski zvaničnici ni zvaničnici Medjunarodnog olimpijskog komiteta nisu saopštili koliko će koštati odlaganje Igara. Prema procenama iz Japana, troškovi će se kretati od dve do šest milijardi dolara, a veći deo će pasti na poreske obveznike.