Predsednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Joširo Mori rekao je danas da se to takmičenje neće održati sledeće godine ako se situacija sa pandemijom korona virusa ne promeni.
Mori je za japansku televiziju NHK rekao da se nada da će se situacija popraviti i nagovestio da će ključna stvar biti vakcina.
Na pitanje ako se ovakva situacija sa korona virusom nastavi, da li je moguće održati Igre, Mori je odgovorio: „Ako situacija ostane ovakva – nije moguće“.
Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da počnu 24. jula, ali su pomerene za sledeće leto i počeće 23. jula 2021. godine. Kratka, 15-minutna ceremonija planirana je za četvrtak na nacionalnom stadionu, kako bi se obeležio datum.
Organizatori i Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) su u više navrata izrazili uverenje da će se Igre održati. MOK je, takodje, saopštio da se, u slučaju nepovoljne situacije, Olimpijske igre neće ponovo odlagati, već da će biti otkazane.
-Za nas bi bilo previše da odgovorimo na svako od ovih hipotetičkih pitanja. Mislim da ova situacija neće trajati više od godinu dana – naveo je Mori.
Istraživači su naveli da je za pronalazak vakcine potrebno još šest do devet meseci, a Mori je rekao da je to ključno. Postavlja se pitanje da li bi mladi sportisti trebalo da budu prioritet i da li bi svi pristali da se vakcinišu.
-Da li će se Olimpijske igre održati ili ne, pitanje je da li čovečanstvo može da pobedi korona virus. Konkretno, prvo treba razviti vakcinu ili lek – dodao je Mori.
Organizatori i MOK žele da pojednostave Olimpijske igre kako bi pomogli u smanjenju troškova same organizacije. Još nije poznato da li će navijači moći da prisustvuju ni da li će sportisti morati u karantin pre početka takmičenja. Više detalja biće poznato na jesen.
Planira se da, kao i do sada, na Olimpijskim igrama učestvuje 11.000 sportista, a na Paraolimpijskim igrama 4.400.
Od posledica korona virusa u Japanu je umrlo oko 1.000 ljudi. U poslednjih nekoliko nedelja u Tokiju je zabeležen porast broja zaraženih, ali brojke su relativno male za područje od 14 miliona stanovnika.

Povezana vest:  Svečano otvorene Paraolimpijske igre u Londonu