Olimpijski plamen biće izložen u Tokiju, na samo nekoliko minuta hoda od Nacionalnog stadiona, gde je trebalo da gori za vreme Olimpijskih igara.

Plamen je u martu iz Grčke stigao u Japan i uglavnom je boravio u Tokiju, otkako su Olimpijske igre odložene na godinu dana zbog pandemije korona virusa.

Plamen je danas otkriven na maloj ceremoniji kojoj su prisustvovali predsednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara Joširo Mori i predsednik Olimpijskog komiteta Japana Jašuro Jamašita.

Povezana vest:  Ruski bokseri, džudisti, jedriličari i golferka učestvuju u Riju

Olimpijski plamen će od utorka i najmanje još dva meseca biti izložen u novom Japanskom olimpijskom muzeju. Posetioci će samo uz rezervaciju moći da uđu u muzej, koji se nalazi preko puta novog stadiona.

Olimpijske igre trebalo bi da počnu 23. jula 2021. godine. Međutim, nije izvesno da li će se održati zbog nesigurne situacije oko pandemije korona virusa.

Povezana vest:  Ignjatović: Želela sam više, ali i ovi rezultati su dobri

Na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama očekuje se učešće od 15.400 sportista. Uz njih, takmičenjima će prisustvovati hiljade trenera, tehničkog osoblja i medija.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) želi i prisustvo publike, ali nije objašnjeno kako bi to moglo da se izvede, niti da li bi navijačima koji nisu iz Japana bio dozvoljen ulazak u zemlju.

Povezana vest:  OI 2016, Srpskim čamcima 10. mesta na Igrama u Riju

MOK je nedavno saopštio da će Igre u Tokiju biti otkazane ako ne budu održane 2021. godine, pošto nema mesta u kalendaru za novo odlaganje.