Olimpijski komitet Srbije (OKS) obeležio je danas 111. rođendan, tradicionalno na platou ispred beogradskog hotela Moskva, gde je 23. februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub.

Na spomen ploču predsednik OKS Božidar Maljković položio je lovorov venac, intonirana je himna Srbije, a zajedno sa ministrom Vanjom Udovičićem isekao je rođendansku tortu.

Maljković je istakao da uzvišene ideje koje nosi olimpijski pokret od samog početka moraju ostati vodilja i u današnjim vremenima.

„Kada smo se pre tačno godinu dana okupili na ovom istom mestu, nismo mogli da pretpostavimo da ćemo iza nas ostaviti veoma izazovnu godinu. Godinu u kojoj su čak pomerene i Olimpijske igre u Tokiju, ali i godinu u kojoj je Olimpijski komitet Srbije, kao i ceo olimpijski pokret pokazao svoju snagu i odlučnost – odlučnost da se i u teškoj situaciji pandemije virusa COVID-19 izdignemo iznad izazova, brinemo za naše sportiste i radimo na promociji olimpizma i najlepših ljudskih i sportskih vrednosti koje taj pokret nosi sa sobom. Te vrednosti u teškim vremenima kakva su danas, daju svima nadu i zato moramo istrajati u našoj misiji“, rekao je Maljković.

Povezana vest:  OI LONDON 2012, Sportisti u krevetima pre ponoći posle ceremonije otvaranja

Maljković je podsetio prisutne i na osnivače Srpskog olimpijskog kluba i zahvalio im se na viziji koju su imali.

„Moramo istrajati i zbog generala Svetomira Đukića i njegovih kolega oficira, koji su baš na ovom mestu započeli tradiciju Olimpijskog komiteta Srbije, na današnji dan dugu 111 godina. Ti časni oficiri u amanet su nam ostavili ideje viteštva i fer pleja u sportu, ideje koje danas treba preneti i u svakodnevni život i komunikaciju, kako bismo se vratili pravim vrednostima. Danas zajedno bacamo pogled u svetliju budućnost i godinu, u kojoj nas očekuju Olimpijske igre u Tokiju, gde ćemo predstavljati našu predivnu Srbiju i stremiti ka što boljim rezultatima“, istakao je Maljković.

Povezana vest:  Srpski čamci sigurno do finala Mediteranskih igara

Ovom prilikom pušten je u rad Virtuelni olimpijski muzej, inovativni projekat Olimpijskog komiteta Srbije koji je podržan od strane kompanije DDOR osiguranje i fonda „Olimpijska solidarnost“ Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Srpska strelkinja Zorana Arunović donirala je danas Olimpijskom muzeju opremu u kojoj je nastupala na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Svi koji posete sajt olimpijskimuzej.rs imaće priliku da se upoznaju sa bogatom istorijom olimpizma u Srbiji i „prošetaju“ kroz virtuelni muzej Olimpijskog komiteta Srbije.

Povezana vest:  Obama odbacio bojkot Olimpijade u Rusiji

PHOTO: ATA Images