Olimpijski komitet Srbije kao krovna organizacija vrhunskog sporta u Srbiji od samog osnivanja, pre tačno 111 godina, bio je nosilac inovacija i promovisanja vrednosti koje nosi ideja olimpizma. Tako je i danas nakon više od jednog veka postojanja. Pravi dokaz za to jeste Virtuelni olimpijski muzej, inovativni projekat Olimpijskog komiteta Srbije, koji je ugledao svetlost dana 23. februara 2021. godine, tačno na dan kada je proslavljena 111. godišnjica osnivanja Srpskog olimpijskog kluba.

Specijalno kreirana veb platforma olimpijskimuzej.rs omogućiće predstavljanje muzejskih eksponata široj javnosti i pristup informativnom sadržaju vezano za istoriju olimpizma u Srbiji i učešće naših sportista na Olimpijskim i Mediteranskim Igrama. Kroz multimedijalnu kolekciju, brojne zanimljivosti i sećanja naših olimpijaca, posetioci će se upoznati sa najznačajnijim rezultatima, olimpijskim herojima, ali i nezaboravnim momentima sa Olimpijskih igara koji su obeležili istoriju našeg sporta.

Povezana vest:  Divac kandidat za predsednika OKS i u ciklusu Rio 2016

Menadžer za promociju olimpijskih vrednosti Olimpijskog komiteta Srbije i rukovodilac projekta Virtuelni olimpijski muzej, Nataša Janković, napominje da je zajedno sa svojim saradnicima dugo radila na tome da riznica olimpijskih sećanja bude dostupna široj publici.

– Želeli smo da digitalizujemo olimpijsko nasleđe naše zemlje i tako ga učinimo dostupnim svim ljubiteljima sporta, olimpizma i ljubiteljima istorije. Ovim projektom idemo u korak sa svetom i na sjajan način spajamo tradiciju i inovativnost, što je Olimpijski komitet Srbije uvek sa uspehom radio. Ultimativni cilj jeste da sajt ima edukativni karakter i da se što više mladih ljudi, koji danas žive „digitalni život“ upozna sa olimpijskim vrednostima koje treba negovati na sportskim borilištima, ali i u svakodnevnom životu.

Povezana vest:  OI 2016, Ruski rvač osvojio zlato u kategoriji 65 kilograma slobodnim stilom

Nataša Janković ističe da je jedan od najupečatljivijih momenata rada na Olimpijskom muzeju bio rad sa olimpijcima koji su ispisivali zlatne stranice istorije Olimpijskih igara.

– Tokom rada na Olimpijskom muzeju bili smo u konstantnom kontaktu sa olimpijcima koju su predstavljali našu zemlju na Olimpijskim igrama, neki čak i pre više decenija. Kroz intervjue smo oživeli njihova sećanja na same Olimpijske igre, kao i na ceremonije otvaranja, atmosferu tokom takmičenja i na doživljaje iz Olimpijskog sela. Mnogi su nam ustupili vredne sportske memorabilije sa Olimpijskih igara koje će od sada pričati svoju priču putem Virtuelnog olimpijskog muzeja. Naša misija je tek počela, trudićemo da još više nadogradimo Olimpijski muzej i obogatimo ga novim sećanjima i vrednim predmetima – zaključila je Nataša Janković.

Povezana vest:  11. OLIMPIJSKE IGRE 1936, Igre u Berlinu bile pod senkom narastajućeg nacizma

 Projekat Virtuelnog olimpijskog muzeja podržan je od strane kompanije DDOR osiguranje, zvaničnog osiguranja Olimpijskog komiteta Srbije i fonda “Olimpijska solidarnost” Međunarodnog olimpijskog komiteta.