Ostalo je još 85 dana do početka Olimpijskih igara u Tokiju i pripreme za najveći sportski događaj na svetu u punom su jeku. Međunarodni olimpijski komitet, Organizacioni komitet Igara u Tokiju, lokalne vlasti Tokija i zvaničnici Vlade Japana održali su sastanak na kome su dogovorene dodatne sigurnosne mere radi zaštite svih učesnika OI od zaraze virusom COVID-19. Svi partneri su jedinstveni u stavu da će nastaviti da i u budućnosti razvijaju sigurnosne protokole koji će doprineti tome da sportisti, članovi delegacija, i svi učesnici Igara u Tokiju budu sigurni i bezbedni.

Organizatori su još ranije dostavili svim učesnicima Igara opširan dokument pod nazivom „Knjiga pravila – Vaš vodič za sigurne i bezbedne Olimpijske igre u Tokiju“ u kojem su do detalja opisane mere zaštite od zaraze virusom COVID-19 koje će biti sprovedene tokom trajanja Igara. Sada je ovaj dokument dopunjen novim setom mera koji je dogovoren i koji će dodatno povećati sigurnost sportista i ostalih učesnika Igara.

Povezana vest:  Nevena Ignjatović bez plasmana u alpskoj kombinaciji u Pekingu 2022

Nove mere koje su poznate su sledeće:

  • Svi učesnici Igara su obavezni da urade dva testa na prisustvo virusa COVID-19 pred polazak u Tokio.
  • Sportisti i oni koji su u stalnom bliskom kontaktu sa njima biće testirani svakoga dana.
  • Svi ostali učesnici Igara biće testirani svakodnevno prva tri dana po dolasku u Japan. Nakon prva tri dana takođe će često biti testirani, u zavisnosti od njihove uloge u organizaciji i frekventnosti kontakta sa sportistima.
  • Svi učesnici Igara moraće da svoje aktivnosti obavljaju striktno po planu aktivnosti koji su ranije prijavili. Takođe, obavezna je distanca od minimum jednog metra u odnosu na sve druge učesnike koji su u tom momentu u Japanu duže od 14 dana, kao i u odnosu na stanovnike Japana.
  • Svi učesnici moraće striktno da koriste namenski prevoz posebno obezbeđen za učesnike igara, zabranjena je upotreba javnog prevoza.
  • Svi učesnici Igara za svoju ishranu moraju koristiti lokacije gde se poštuju posebne mere zaštite od zaraze virusom COVID-19, uključujći mesta takmičenja, restorane u smeštajima ili u njihovim sobama koristeći usluge dostave obroka direktno u sobu.
  • Kao „blizak kontakt“ smatraće se boravak od 15 minuta i duže u prisustvu osobe kojoj je potvrđena infekcija virusom COVID-19, bez maske i sa distancom manjom od jednog metra. Ovo se posebno odnosi na kontakt u zatvorenom prostoru kao što su hotelske sobe i prevozna sredstva. Ovi slučajevi biće registrovani od strane japanskih zdravstvenih vlasti.
Povezana vest:  Ban Ki Mun će nositi olimpijsku baklju

Knjige pravila za sportiste, novinare i članove delegacija sadrže setove mera zaštite od infekcije virusom, koje će se primenjivati na Olimpijskim igrama. Ovi dokumenti izrađeni su na osnovu naučnih činjenica i iskustva koja nam je do sada pružila pandemija virusa COVID-19. Uz obavezne mere kao što je nošenje maske, održavanje distance i lične higijene, dodate su i nove koje se baziraju na iskustvima koja su dobijena organizacijom sportskih događaja tokom pandemije.

Povezana vest:  Predstavljen Olimpijski tim Srbije za ZOI u Pjongčangu

Na kraju zajedničkog saopštenja svih partnera još jednom je istaknuto da će se nastaviti rad na organizaciji sigurnih i bezbednih Olimpijskih igara za sve učesnike.