Zorana Arunović je osvojila deveto, a Jasmina Milovanović 30.mesto u gađanju malokalibarskim sport pištoljem sedmog dana streljačkog turnira na Olimpijskim igrama.

Arunovićeva je, bez dileme, najveći tragičar dana. Naime, Zorana je kvalifikacije završila sa 584 kruga. Taj rezultat ostvarilo je ukupno pet takmičarki, plasiranih od petog do devetog mesta, pa je o konačnom redosledu u kvalifikacijama odlučivo broj „unutrašnjih“ centara. Po ovom kriterijumu, Zorana je bila najlošija, pogodila je 18 centara, samo jedan manje od osmoplasirane Minđung Kim (Južna Koreja). Zbog najmanjeg mogućeg zaostatka takmičenje završila kao prva ispod crte.

U četvrtak, posle 30 metaka precizne paljbe, Arunovićeva je bila prva sa 296 kruga. Danas je održana druga polovina kvalifikacija – gađanje 30 metaka brzom paljbom. Našoj reprezentativki precizna paljba je bolja strana. Zato se i nije očekivalo da će danas postići rezultat na nivou jučerašnjeg vrhunskog ostvarenja iz precizne paljbe. Ipak, i danas je gađala dobro i ostvarila ukupan rezultat koji bi na većini velikih takmičenja bio više nego dovoljan za finale (na prethodnim OI među osam najboljih se ulazilo sa 582 kruga).

Zorana je gađala u prvoj od četiri kvalifikacione grupe. Držala je mesto među osam najboljih do četvrte grupe, kada su je prestigle 19-godišnja Kineskinja Ksiao, koja do Tokija nikad nije učestvovala na velikom međunarodnom seniorskom takmičenju, i Čija Čen Tijen iz Kineskog Tajpeha.

Povezana vest:  Mirosavljev sedmi na Svetskom kupu u Milanu

Po treći put u nekoliko dana, Zorani je sreća okrenula leđa, jer malo ju je delilo i od finala vazdušnim pištoljem, kao i od medalje u miksu sa Damirom Mikecom.

Od takmičarki koje su posle precizne paljbe bile među osam najboljih, samo tri su uspele da se zadrže u vodećoj grupi i plasiraju se u finale – Bugarka Antonaeta Kostadinova, koja je kvalifikacije završila na prvom mestu, Ruskinja Vitalina Bacaraškina i šampionka iz Rija 2016. Ana Korakaki (Grčka).

Zlato je  pripalo Bacaraškinoj, koja je takmičenje završila sa dva zlata i jednim srebrom. Pobedila je i u pojedinačnoj konkurenciji vazdušnim pištoljem, a do srebra došla u miksu.

Finale je, poput kvalifikacija, bilo izjednačena borba. Ruskinja je do zlata došla tek posle raspucavanja, u kome je nadmašila Korejku Kim. Treće mesto je pripalo najvećoj senzaciji takmičenja, spomenutoj Kineskinji  Điaruksuan Ksiao. Kostadinova je bila četvrta. I u borbi za bronzu je presudilo raspucavanje, jer posle osme serije, kada ispada četvrtoplasirana, Boneva i Ksiao su bile izjednačene. Branilac titule Ana Korakaki je takmičenje završila na šestom mestu…

MK sport pištolj žene, finale: 1. Vitalina Bacaraškina (Olimpijski komitet Rusije) 38 „hitova“ (unutrašnjih centara) + 4 u raspucavanju, 2. Minđung Kim (Južna Koreja) 38 + 1, 3. Điaruksuan Ksiao (Kina) 29, 4. Antonaeta Kostadinova (Bugarska) 28, 5. Čija-Jing Vu (Kineski Tajpeh) 23… Kvalifikacije (30 metaka precizna + 30 brza paljba): 1. Kostadinova 590, 2. Ksiao 587, 3. Bacaraškina 586… 9. Zorana Arunović 584… 30. Jasmina Milovanović 575…

Povezana vest:  Montecemolo predvodi kandidaturu Rima za OI 2024.

Jelena Arunović: Teški momenti protkani ponosom

Komentarišući kvalifikacije MK sport pištoljem, Jelena Arunović, selektor za pištolj i lični Zoranin trener je istakla da je njena sestra u petak, sa 296 krugova, izjednačila lični rekord u preciznoj paljbi. To svakako značajan stvar, s obzirom da je iza Zorane veliki broj odličnih rezultata i plasmana na velikim takmičenjima u ovoj disciplini. Svi njeni lični rekordi su visoka ostvarenja.

– Kada je završila kvalifikacije bila sam uverena da će obezbediti mesto među osam najboljih, jer do sada je rezultat od 584 kruga uvek bio dovoljan za olimpijsko finale. Međutim, ovaj put nije bilo tako  – kazala je Jelena Arunović u javljanju iz Tokija za sajt SSS.

Zorani Arunović, kada se u obzir uzmu sva tri nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju, sportska sreća nije bila naklonjena. Nijanse su je delile od pojedinačnih finala vazdušnim i malokalibarskim pištoljem i od medalje u miksu sa Damirom Mikecom.

– Tokom tri četvrtine kvalifikacija vazdušnim pištoljem, Zorana je bila u vodećoj grupi, a onda zbog nekoliko lošijih hitaca nije prošla u finale. I tada su sitnice presudile. U miksu je odlično pucala,videlo se da je dobra, precizna, da se nosi sa svim takmičarskim izazovima. Kvalifikacije malokalibarskim pištoljem je maestralno počela i sjajan rezultat ostvarila u preciznoj paljbi, koja je Zorani dominantija u odnosu na brzu. Na kraju je postigla ukupan rezultat koji bi bio dovoljan za finale da prosečan nivo ostvarenja svih učesnica nije bio ovako visok.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Nade za Buenos Aires na izazovu u Bolonji

Starija sestra Arunović ne krije da i ona i Zorana sada prolaze kroz teške momente.

-Mnogo toga smo uložile u pripreme za Olimpijske igre. Radile smo najbolje što smo znale, bez zadrške, bez rezerve. Nismo se štedele i mnogo želele uspeh na jedinom takmičenju na kome nije osvojila medalju. Nije odustajala. Sa te strane ovo je težak momenat za nas obe, jer kalkulacija nije bilo. S druge strane, lično, imam osećaj ponosa. Nije prošla do finala i osvojila medalju, ali pružila je sve što je mogla. Kada nemaš šta sebi da zameriš onda je sve lakše da se prevaziđe, ali sada je zaista teško, a taj osećaj će sigurno još da potraje – zaključila je Jelena Arunović.

PHOTO: OKS