Drugog dana kajakaškog takmičenja na Olimpijskim igrama u Tokiju Milica Novaković i Bojan Zdelar veslali su u B finalima.

Milica Novaković je u B finalu jednoseda na 200 metara zauzela 4. mesto (40.527), što joj je donelo 13. poziciju u toj disciplini u ukupnom poretku. Prethodno je u polufinalu po vetru i talasima zauzela šesto mesto (40.257).

Moram reći da mi je bilo baš krivo zbog polufinala jer sam napravila grešku prilikom starta, a dvestotka ne prašta greške. Dobro sam se trkala posle, ali nisam uspela da nadoknadim prva dva zaveslaja koja su mi propala na početku i zaostatak koji sam zbog toga imala. Uslovi na vodi su zaista teški, znali smo da će u Tokiju biti veoma toplo, ali ipak smo ostali svi iznenađeni koliko je vrelo i teško. Nije nam od pomoći ni to što smo na vodi, jer je voda izuzetno topla, tako da nema rashlađivanja, samo dodatnog podgrevanja“, iskrena je bila Milica posle B finala.

Povezana vest:  WADA potvrdila da su joj ukradeni dokumenti, MOK osudio postupak

Danas je staza bila mnogo nemirna, duvao je jak vetar u leđa i s boka, ali nije mnogo od pomoći jer pravi velike talase. Uslovi su bili takvi da se posada Slovenije (Špela Ponomarenko Janić, Anja Osterman) koje su bile kandidatkinje za borbu za medalju u K2 čak izvrnula pred samim ciljem“, dodala je Novaković.

Titulu olimpijske šampionke u K1-200 u Tokiju, u trci u kojoj je nastupilo devet takmičarki, odbranila je Novozelanđanka Lisa Karington (38.120) kojoj su vremenski uslovi odgovarali pa je ujedno i izveslala i najbolje vreme na Olimpijskim igrama, popraviviši ujedno sopstveno najbrže vreme na Olimpijskim igrama koje je izveslala u polufinalu (38.127). Srebro je pripalo Terezi Porteli iz Španije (38.883), dok se jedan stepenik niže na pobedničkom postolju popela Dankinja Ema Ostrand Jorgensen (38.901).

Povezana vest:  Francuska ne odbacuje mogućnost kandidature Pariza za OI

Milicu već sutra očekuje novi izazov: kvalifikacije u jednosedu na 500 metara, što je i njena omiljena disciplina.

Uglavnom, 200 metara je prošlo, i dobro mi je došlo da se isprobam na stazi. Sutra me očekuje start u jednosedu na 500 metara i nadam se boljim uslovima na stazi, ali i dobrim trkama“, naglasila je Milica. Kvalifikacije u K1-500 Milica će veslati u 3 sata i 40 minuta po srpskom vremenu.

Bojan Zdelar zauzeo je osmo mesto u B finalu jednoseda na 1000 metara pošto je trku izveslao za 3 minuta i 31.689 sekundi, što je jednom od najmlađih takmičara u toj disciplini doneo plasman na 16. poziciju u ukupnom poretku. Bojan je prethodno u polufinalu zauzeo, takođe osmo mesto (3:29.525).

Povezana vest:  OK Argentine protiv mešanja pitanja Foklanda i Olimpijade

Titulu olimpijskog prvaka osvojio je Mađar Balint Kopaš (3:20.643), koji osim što je izveslao najbrže vreme na Olimpijskim igrama, je tako kompletirao set medalja sa četiri najvažnija takmičenja, s obzirom da je ujedno i svetski i evropski šampion, ali i pobednik Evropskih igara. Srebro je osvojio njegov sunarodnik, Adam Varga (3:22.431), dok se bronzom okitio Portugalac Fernando Pimenta (3:22.478).

Bojana sutra već očekuje nastavak takmičenja u jednosedu na 200 metara od 02:51 po srednjeevropskom vremenu. Osim Milice i Bojana, na stazi će se sutra naći i Strahinja Stefanović u jednosedu na 200 metara.

Raspored trka trećeg dana takmičenja na Olimpijskim igrama

4. avgust

02:51 kvalifikacije K1-200 Bojan Zdelar
02:58 kvalifikacije K1-200 Strahinja Stefanović
03:40 kvalifikacije K1-500 Milica Novaković

PHOTO: Kajkaški savez Srbije