Košarkašice Srbije nisu uspele da u Tokiju odbrane bronzanu medalju osvojenu na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Danas je u meču za treće mesto bolja bila selekcija Francuske rezultatom 91:76, i tako se revanširala za poraz koji joj je Srbija nanela u finalu ovogodišnjeg EP.

Najefikasnija igračica u timu Srbije bila je Ivon Anderson koja je postigla 24 poena, a za njom i Jelena Bruks sa 14 postignutih pogodaka.

Ovo je bila poslednja utakmica Sonje Vasić u košarkaškoj karijeri, dok je Jelena Bruks odigrala poslednju utakmicu u dresu reprezentacije. Izuzetno je emotivan bio kraj meča, kako zbog rezultata, tako i zbog kraja jedne ere u srpskoj košarci.

Povezana vest:  NBA košarkaši i košarkašice ulepšali dan deci na Onkološkom institutu i u "Tiršovoj"

Ogromna posvećenost i ljubav prema nacionalnom dresu vodio je ovu generaciju na čelu sa Marinom Maljković do dva evropska zlata (2015, 2021), jedne bronze na EP 2019. i bronze na OI 2016.

Sonja Vasić se zahvalila celoj ekipi na želji koja je pokazana tokom utakmice i istakla da je i pored poraza u ovom meču, kompletna generacija ove generacije ostavila amanet novim generacijama.

– Jako emotivan dan. Nismo završili kao što smo se nadali. Hteli smo da obradujemo Srbiju još jednom medaljom, ali nažalost nismo uspeli. Ali, naša misija je u proteklim godinama bila mnogo veća, mislim da smo mnogo uradili za žensku košarku u Srbiji, pored svih osvojenih medalja. Nemam za čime da žalim na kraju karijere. Definitivno je najteže osvojiti 4. mesto, ali nema na čemu da nas bude sramota. Ovoga leta smo osvojili i Evropsko prvenstvo, učinili već mnogo. Ponosna sam i bila je velika čast za mene da budem deo ove ekipe – rekla je Sonja Vasić.

Povezana vest:  Pešić kažnjen sa 200.000 dinara

Jelena Bruks napominje da je jako naporno leto ostalo iza kompletnog tima i da je ovo bio maksimum koji je mogao biti postignut nakon Evropskog prvenstva.

– Bila mi je čast i zadovoljstvo da budem deo ovog tima. Francuska je danas bila bolja. Godinama smo ih mučili i uzimali im medalje, ali danas je bio njihov dan. Ponosna sam na sve saigračice i stručni štab. Hvala Olimpijskom komitetu Srbije i Košarkaškom savezu Srbije na pomoći da imamo sve uslove za nastup. Ponosna sam što sam iz Srbije, i ženska košarkaška reprezentacija Srbije će u meni uvek imati najvećeg navijača. Nadam se da će devojke koje će nositi dres Srbije u budućnosti moći da nastave sve ono što smo mi započeli – istakla je Jelena Bruks.

Povezana vest:  BBC: Prenos zatvaranja OI direktno pratilo 26.3 gledalaca

PHOTO: OKS