Paraolimpijske igre u Tokiju zvanično su otvorene danas ceremonijom svečanog defilea sportista, na čijem je kraju zapaljena olimpijska baklja. Ceremonija zatvaranja će biti 5. septembra.

Na ovim Paraolimpijskim igrama učestvovaće oko 4.400 sportista iz više od 160 zemalja, koji će se nadmetati u u 22 sporta i 539 disciplina. Pored rekordnog broja sportista, ove Paraolimpijske igre imaju i najveći broj žena koje učestvuju, na ovim Igrama takmičiće se 1.853 sportistkinja. Sportisti će se takmičiti i u badmintonu i tekvondou, ovi sportovi debitovaće na Igrama ove godine

Povezana vest:  Pomeren olimpijski plamen

Zvanični moto Igara je „Imamo krila“.

U svečanom defileu učestivala je i srpska delegacija od 21 člana a srpsku zastavu nosili su paraatletičarka Saška Sokolov i parastrelac Laslo Šuranji.

Srbiju će na Paraoilimpijskim igrama predstavljati 20 sportista, u disciplinama stoni tenis, atletika, plivanje, streljaštvo, pauerlifting, biciklizam i tekvondo.

Naši sportisti su mnogo truda i rada uložili u pripreme i očekujemo da će nas obradovati medaljama kao i na prethodnim Igrama. Do sada su naši paraolimpijci osvojili 3 medalje u Pekingu, 5 u Londonu i 9 u Riju.

Povezana vest:  OI 2016, Vasić i Beđik u repesažu, uvažena njihova žalba