Paraolimpijske igre su zvanično zatvorene danas na svečanosti održanoj na Nacionalnom olimpijskom stadionu u glavnom gradu Japana. Na spektakularnom takmičenju, prvi put održanom bez publike iz pandemijskih razloga, učestvovalo oko 4.400 sportista iz više od 160 zemalja, koji su se nadmetali u 22 sporta i 539 disciplina.

Igare su zatvorene u 13 sati po srednjeevropskom, odnosno 20 sati po lokalnom vremenu a domaćin narednih Letnjih paraolimpijskih igara 2024. godine biće Francuska, grad Pariz.

Povezana vest:  Bah: OI u Tokiju ne moraju da se održe u letnjim mesecima

Na svečanom defileu srpsku zastavu nosio je parastrelac Laslo Šuranji osvajač srebrne medalje, a sa njim na stadionu su bili i ostali srpski sportisti koji su do poslednjeg dana Igara ostali u Tokiju.

Srbiju je u Tokiju predstavljalo devetnaest sportista, koji su se nadmetali u sedam sportova – stonom tenisu, atletici, plivanju, streljaštvu, pauerliftingu, biciklizmu i taekvondu. Naši paraolimpijci su osvojili osvojili šest medalja – dve zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu.

Povezana vest:  Sjajna Srbija maksimalnom pobedom u polufinale – za finale sa SAD (petak, 6. avgust)

Na Letnjim paraolimpijskim igrama „Tokio 2020“ medalje za Srbiju osvojili su:

Dragan Ristić, dve zlatne medalje u parastreljaštvu, R5, 10m, vazdušna puška, ležeći stav, klasa SH2, Miks i R9, MK puška, klasa SH2

Željko Dimitrijević, srebrnu medalju u paraatletici, bacanje čunja, klasa F51

Laslo Šuranji, srebrnu medalju u parastreljaštvu, 50 metara vazdušna puška, klasa SH1

Povezana vest:  MOK: Istanbul, Madrid i Tokio podjednako kvalitetni

Zdravko Savanović, srebrnu medalju u parastreljaštvu, R9, MK puška, klasa SH2

Borislava Perić Ranković i Nada Matić, bronzanu medalju – parastonitenis, ekipna konkurencija, objedinjene klase 4 i 5.