Francuski dizajner Matje Leaner predstavio je u sedištu Organizacionog komiteta baklju za Olimpijske i Paraolimpijske igre koje će se održati naredne godine u Parizu.

Baklja je napravljena od lakog, poliranog čelika, ima boju šampanjca i trebao bi da posmatraču dočara kretanje Sene koja će biti centar dešavanja na otvaranju OI.

Kreator baklje Matje Leaner kaže da je baklja u potpunosti simetrična, od vrha do dna, te da njene mekane ivice označavaju mir, a simetrija jednakost među sportistima.

Povezana vest:  Ruski olimpijski šampion u bobu suspendovan zbog dopinga

Za godinu dana, i nakon što pređe hiljade kilometara, baklja će zapaliti olimpijski kotao na ceremoniji otvaranja narednih Olimpijskih igara. Zatim, nakon dve nedelje takmičenja, počinje novo putovanje za štafetu paraolimpijske baklje, paljenjem kazana na ceremoniji otvaranja 28. avgusta 2024.

Baklja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. godine odlikuje se pre svega svojom bojom šampanjca, koja je i jedinstvena i blistava. Kako bi odrazio predstojeće Igre, dizajner baklji Leaner je crpeo inspiraciju iz tri simbola narednih Olimpijskih igara: jednakost, voda i mir.

Povezana vest:  Nikolić razgovarao sa predsednikom MOK Tomasom Bahom

„Jednakost je simbolizovana savršenom simetrijom. Voda je simbolizovana efektima talasa, reljefa i vibracija. Mirnost je simbolizovana blagošću oblina. Radili smo kao vajari, nismo želeli da dodamo stvari. Od početne ideje, umesto toga, želeli smo da se vratimo na suštinu onoga što smo tražili kako bismo imali što manje materijala i što više lakoće“, istakao je Leaner.

Povezana vest:  EYOF TIM SRBIJE SUTRA KREĆE ZA BAKU

Nakon što će u grčkoj Olimpiji, u skladu sa drevnom tradicijom, biti obasjan zracima sunca, olimpijski plamen će, preko Sredozemnog mora, stići u Francusku.

Picture by Paris 2024