olimpijski_stadion_london_2012

OI 2012 LONDON

Olimpijski stadion završen pre roka i sa manje novca

 

Svi radovi na Olimpijskom stadionu u Londonu, na kojem će biti otvorene Olimpijske igre 2012. godine, završeni su u utorak uveče, tri meseca pre roka i po predviđenoj ceni, bez prekoračenja.

Poslednju traku travnjaka na teren je položio bivši sprinter Frenk Frederiks iz Namibije, osvajač četiri srebrne medalje na Olimpijskim igrama.

Povezana vest:  Violonistkinja Vanesa Mej skija za Tajland u Sočiju

-Održano je obećanje da će biti izgrađen fantastičan objekat. Poslata je, takođe, sjajna poruka da ovakvi projekti mogu da budu završeni u roku, i sa predviđenim budžetom – rekao je Frederiks.

Stadion ima 80.000 sedišta, a njegova izgradnja koštala je 486 miliona funti. Posle Olimpijskih igara kapacitet stadiona biće smanjen na 60.000 sedišta. Koristiće ga londonski fudbalski klub Vest Hem i uz to, na tom stadionu će se održavati atletska takmičenja i koncerti.

Povezana vest:  OI 2016, Tijana Bogdanović u polufinalu Olimpijskih igara

Ukupna cena pretvaranja zapuštenog, nekada industrijskog dela istočnog Londona u prostrani „Olimpijski park“ čiji je taj stadion tek mali deo, iznosi 9,3 milijarde funti (10,55 miljardi evra). Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara predviđena je za 27. jul 2012. godine.