otvaranje

Na Husein Avni Aker stadionu u Trabzonu, večeras je svečano otvoren XI letnji Evropski olimpijski festival mladih

Četiri hiljade mladih sportista, iz 49 zemalja Evrope prošetali su u svečanom defileu, a sportiste Srbije noseći zastavu svoje zemlje, predvodio je Aleksa Brđović kapiten odbojkaške reprezentacije.

“Bila mi je velika čast i zadovoljstvo. Nadam se da ću kroz koju godinu, kao senior imati prilku da budem deo defilea Srbije na Olimpijskim igrama,” rekao je Aleksa po okončanju svečane ceremonije otvaranja EYOF-a.

Povezana vest:  OI 2016, Dudaš: Na Igrama u Riju ću napasti lični rekord

Ministar Omladine i sporta Turske Suat Kilic poželeo je dobrodošlicu svim gostima Trabzona i turske i poželeo im uspešno takmičenje.

Patrik Hiki predsednik Evropskih olimpijskih komiteta na početku svog obraćanja pozvao je sve na minut ćutanja u znak žalosti povodm tragičnog događaja koji se desio u Norveškoj i gubitka velikog broja mladih života, a potom je poželeo uspešno takmičenje svim sportistima. “Uživajte u olimpiskom fuhu ovog festivala, u sjajnom gostoprimstvu domaćina i u samom takmičenju,” rekao je Patrik Hiki mladim sportistima.

Povezana vest:  Ministar sporta u vladi Rusije Mutko: Homoseksualci da u Sočiju poštuju ruski zakon

“Svi smo mi svedoci istorijskog događaja za Tursku danas kada se olimpijska zastava viori po prvi put u našoj zemlji. Jezik sporta je univerzalni jezik koji pomera granice ljubavi, prijateljstva i mira,” rekao je premijer Turske Recep Tayip Erdogan i proglasio je XI letnji EYOF zvanično otvorenim.

Prema tradiciji po podizanju olimpijske zastave jedan sudija i jedan sportista položili su zakletvu. Nekoliko mladih uspešnih sportista Turske uneli su baklju na stadion, a po paljenju olimpijskog plamena usledio je veličanstven vatromet.

Povezana vest:  Stjuart Pirs selektor britanskog olimpijskog tima

“Oduševljen sam ceremonijom otvaranja, a mislim da su i sportisti. Domaćini su na potpuno novi način  predstavili plamen kao simbol olimpizma, mešajući vatru, vodu, svetlost u prostoru,” rekao je šef Misije Branislav Jevtić. “Mislim da su i naši sportisti, kao i svi mladi sportisti Evrope imali prilku da olimpijski plamen dožive, kao simbol olimpizma na jedan potpuno novi način. Ovog puta krugovi nisu bili dominantni, već olimpijski plamen.”

{vsig}EYOF_2011_OTVARANJE{/vsig}