maskota_OI_2012_big_ben

Danas tačno godinu dana do početka Olimpjiskih igara u Londonu

U sredu 27. jula počeće se odbrojavati tačno godina dana uoči početka Olimpijskih igara kojima će domaćin biti britanska prestonica London.

Tim će povodom predsednik Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Žak Rog s poznatog Trafalgar Squarea pozvati sportiste iz celoga sveta da učestvuju na Igrama. Na spomenutom trgu će se pojaviti i brojni slavni britanski sportisti, kao i premijer David Kameron, gradonačelnik Londona Boris Džonson te predsednik Organizacijskog odbora Igara Sebastijan Koe.

Povezana vest:  EI 2015 BAKU, Srbija – Azerbejdžan za treće mesto u subotu od 13,00 časova

-London se drži svih rokova i zacrtanog budžeta i vrlo se kvalitetno priprema za Igre. Srežan sam što se sve odvija dobro – poručio je Rogge.

Za godinu dana London će ugostiti oko 10.500 sportista i sportkinja iz više od 200 država, zatim oko 5.000 trenera i sportskih radnika, te oko 20.000 predstavnika medija. U 26 sportova će tokom 17 dana (27. jula – 12. avgusta) biti podeljeno više od 300 medalja na 32 sportska borilišta, među kojima su i Wimbledon, Wembley, ali i Hyde Park i Greenwich Park.

Povezana vest:  Srđan Mrvaljević: Čast nositi zastavu

London će, podsjetimo, postati prvi grad u istoriji koji će tri puta ugostiti olimpijske igre. Glavni britanski grad bio je domaćin OI i 1908. i 1948. godine.