petrovac-olimp-021

„OLIMPIJSKI ČAS“ održan u Petrovcu na Mlavi, rodnom mestu Dragutina Tomaševića

U Petrovcu na Mlavi, rodnom mestu Dragutina Tomaševića, jednog od dvojce prvih olimpijaca Srbije, danas je u saradnji sa Sportskim savezom ovog mesta održan „Olimpijski čas“.

Sa početkom nove školske godine Fonda sporta i olimpizma, Olimpijskog komiteta Srbije ponovo kreće sa akcijama koje sprovodi uz podršku Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), sa ciljem promovisanja olimpijskih vrednosti kod naših najmlađih sugrađana.

Ideja „Olimpijskog časa“, kao i drugih kulturnih i obrazovnih radionica, koje realizuje Fond sporta i olimpizma, jeste da što veći broj dece u Srbiji, na neposredan način, kroz druženje i igru, oseti duh olimpizma i nauči nešto više o istoriji olimpijskog pokreta i Olimpijskih igara.

Povezana vest:  Povećava se kampanja protiv kandidature Bostona za domaćina OI

Osnovci u Petrovcu na Mlavi su imali priliku da kroz niz radionica organizovanih kroz 5 stanica, koje simbolizuju 5 kontinenata i 5 olimpijskih krugova, nauče 5 važnih olimpijskih vrednosti koje se stiču kroz bavljenje sportom – uživanje u sportu, fer plej, poštovanje, izvrsnost i jedinstvo duha, tela i uma.

petrovac-olimp-020

Na početku „Olimpijskog časa“ polaznike je pozdravio Vlade Divac, predsednik OKS: „Budite dobri đaci i dobri drugari. Bavite se sportom i verujete u ostvarenje svojih snova jer će se jedino tako i sostvariti.“ U razgovoru sa Predsednikom OKS decu je interesovalo koje su mu pobede u košarkaškoj karijeri bile najdraže, a koje utakmice najteže. Predsednik opštine Petrovac na Mlavi, Radiša Dragović poželeo je deci da uživaju u radionicama i druženju, a gostima iz Olimpijskog komiteta Srbije poželeo je dobrodošlicu i rekao „Hvala vam što ste ponovo u Petrovcu na Mlavi i što poštujete olimpijsku tradiciju našeg mesta.“

Povezana vest:  Predstavljeni olimpijski krugovi od stabla japanske trešnje

Na tribini čiji su učesnici bili učenici 7. i 8. razreda, Nikola Kuljača, predsednik Sportske komisije OKS, ali i vaterpolista i osvajač dve olimpijske medalje, podelio je sa svojim sagovornicima iskustvo sa Olimpijskih igara i sve što je naučio kroz bavljenje sportom.

Predsednik OKS imao je i kraći sastanak sa predsednikom Opštine Radišom Dragovićem, a potom je obišao je i gimnaziju Mladost, koja će u kror program olimpijskog obrazovanja Organizacionog komiteta u Londonu u septembru mesecu biti pobratimljena sa jednom gimnazijom u Engleskoj.

Povezana vest:  OKS doneo odluku o otvaranju javne rasprave o izmenama i dopunama Statuta

Osnovci iz Petrovca na Mlavi imlai su priliku i da se podruže sa Srećkom – maskotom Olimpijskog tima Srbije. Nakon uspešno završenog „Olimpijskog časa“ i proverenog znanja kroz Olimpijski kviz, predsednik OKS Vlade Divac je u društvu Srećka, svim učesnicima uručio je diplome za stvaranje boljeg sveta u duhu olimpijskih vrednosti.Šareni karavan „Olimpijskog časa“ pre Petrovca na Mlavi bio je u Kosjeriću, rodnom mestu osnivača Olimpijskog pokreta u Srbiji Svetomira Đukića, a posetiće i Valjevo, Kraljevo, Novi Pazar…