PRedsednistvo OKS 25102011USVOJENA OLIMPIJSKA KATEGORZACIJA I PROGRAMI OKS ZA 2012.

U Olimpijskoj kući održana je XXV sednici Predsedništva OKS na kojoj je usvojena nova  olimpijska kategorizacija i programi Olimpijskog komiteta Srbije za 2012. godinu.

Nebojša Ilić predsednik Komisije za programska pitanja, Generalni sekretar Đorđe Višacki i Sportski direktor, Prof dr Branislav Jevtić upoznali su članove Predseništva sa detaljima programa OKS za 2012. i očekivanjima po pitnju njihove realizacije. Programi OKS za narednu, olimpijsku 2012., obuhvataju u najvećoj meri pripreme i nastup na Olimpijskim igrama u Londonu, dok su drugi deo razvojni programi za predstojeće EYOF-e i Olimpijske igre 2014. u Sočiju i 2016. u Rio de Ženeiru.

Predsednik Komisije za programska pitanja Predsedništva OKS Nebojša Ilić, preneo je zaključke sa poslednjeg sastanka ove komisije i obrazložio kriterijume prema kojima je urađena nova kategorizacija.

Povezana vest:  Ostavka šefa Koordinacionog tela za OI u Riju 2016.

Prema novoj kategorizaciji OKS, kategorisani sportisti su su razvrstani u 4 kategorije i to: Olimpijac kandidat za medalju, Top 10, Učesnici Igara (B norma) i Potencijalni olimpijski kandidati za „LONDON 2012“.

Kategorisanje sportsta izvršeno je prema statusu njihovih rezultata u odnosu na kvalifikacione kriterijume i kapacitete sportista da unaprede svoje rezultate i ispune kvalifikacione norme.

Šef Misije za Olimpijske igre u Londonu 2012. Prof dr Branislav Jevtić informisao je Predsedništvo o statusu misije OKS za London. U ovom trenutku status Misije je 48 sportista, sa napomenom da ukupno 6 tenisera trenutno ispunjava uslov da se nadje listi učesnika Igara.

Povezana vest:  ZOI SOČI 2014, Italijanski reprezentativac izbačen sa ZOI zbog dopinga

On je objasnio da u ovom trenutku još uvek nije definitivna informacija o broju biciklista koje će Srbija potencijalno imati na Igrama jer od strane Međunarodne biciklističke federacije nismo zvanično informisani o njihovoj raspodeli kvota.

Naglašeno je da se ulaskom boksa i Aleksandra Drenovka medju kvalifikovane sportiste Olimpijski tim Srbije približava jednom od postavljenih ciljeva, ulasku u drugu trećinu misija po broju sportova na Igrama.

Odlukom Predsedništva OKS, kandidat za ovogodišnji Trofej MOK-a, nazvan „Sport i društvena odgovornost“ je Odbojkaški savez Srbije. U obrazloženju kandidature istaknut je kontinuitet rada ove organizacije na omasovljenju bavljenja odbojkom, sa posebnim osvrtom na ovogodišnju akciju „Odbojka spaja“ koja je za jedan od ciljeva imala inkluziju žena i devojaka u sport, što je jedan od evidentnih nedostataka našeg društva.

Povezana vest:  Predsednik Turske podržava kandidaturu Istanbula za OI

Predsednik OKS Vlade Divac preneo je informaciju o učešću naših delegata na Generalnoj skupštini Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara, kao i učešću na sastanku predsednika i generalnih sekretara Centralne i Jugoistočne Evrope održanom u Bratislavi. On je informisao članove Predsedništva o svim aktivnostima u proteklih mesec dana, održanim sastancima sa predstavnicima sportskih saveza, kao i realizovanim programima olimpijskog obrazovanja (EkOlimpijada, tradicionalne sportske igre, Olimpijski čas) širom Srbije.