Insbruk 2012 

Prve Zimske olimpijske igre mladih počinju 13. janura u Insbruku, Austrija
 
Od 13. do 22. januara u Insbruku u Austriji, će se održati prve zimske Olimpisjke igre mladih.  Olimpijski plamen će ovim povodom u Insbruku goreti po treći put, posle Zimskih Olimpijskih igara održanih 1964. i 1976.
Srbiju će na ovim Igrama predstavljati dvoje sportista: Dženis Avdić u biatlonu i Strahinja Stanišić u alpskom skijanju. Njih će pratiti treneri Almir Džeković (biatlon) i Ljubiša Ignjatović (alpsko skijanje), a Šef Misije OKS na ovom takmičenju biće Prof dr. Branislav Jevtić.
“Vodimo se politikom univerzalnosti i kontinuiteta učešća na Olimpijskim igrama. Iako rezultat nije u prvom planu, smartramo važnim da Srbija bude prisutna na svim takmičenjima koja se organizuju pod pokroviteljstvom MOK”, kaže Branislav Jevtić, „Važno je reći da su sportisti koji će putovati za Insbruk ispunili interne kriterijume OKS, koji su prethodno definisani sa predstavnicima saveza zimskih sportova.“
Šef Misije Branislav Jevtić danas putuje za Insbruk, dok sportisti u pratnji trenera kreću na Igre, sutra u utorak 10. januara, letom za Beč, OS774 u 15.15h.
Na prvim Zimskim Olimpijskim igrama mladih u Insbruku 1059 sportista, uzrasta od 14 do 18 godina, takmičiće se u sedam olimpijskih sportova (skijanje, klizanje, hokej na ledu, bob, sanke, biatlon, karling) koji će biti i na programu ZOI u Sočiju 2014. Poput prvih Letnjih olimpijskih igara mladih održanih u Singapuru i u Insbruku će se u pojedinim disciplinama, sportisti takmičiti u mešovitim muško ženskim timovima, kao i u timovima formiranim od predstavnika više zemalja.
Uz program sportskog takmičenja, kao i u Singapuru, paralelno će se odvijati i kulturni i obrazovni program. Kroz niz interaktivnih radionica učesnici će imati prilike da saznaju više o olimpijskim vrednostima, fairplay-u, borbi protiv dopinga i diskriminacije, važnosti bavljenja sportom i zdravom načinu života.
Konceptom paralelnih programa, sporta i kulture i obrazovanja Međunarodni olimpijski komitet nastoji da mladim ljudima približi olimpijske vrednosti i doprinese ličnom i sportskom razvoju učesnika Igara. Među promoterima i ambasadorima prvih Zimskih olimpijskih igara mladih u Insbruku našli su se i alpska skijašica Lindzi Von, klizačica Juna Kim, skijaš Bendžamin Raiš i drugi.

 

Povezana vest:  U drevnoj Olimpiji upaljen olimpijski plamen