Bora_Stankovic,_pocasni_clan_MOK_i_Vlade_Divac_predsednik_OKS-012

U OLIMPIJSKOJ GODINI ODRŽANA IV REDOVNA SEDNICA SKUPŠTINE OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE

Na IV redovnoj sednici Skupštine OKS, koja je odžana beogradskom hotelu ZIRA, usvojen je  Izveštaj o radu za prethodnu godinu, kao i plan rada OKS za olimpijsku 2012-u.

„Na početku ovog Olimpijskog ciklusa, izazovi su bili veliki, ali i tada smo verovali, a sada to i znamo, da nisu nedostižni. Svi postavljeni ciljevi do sada su uspešno ostvareni, a pred nama je ostao još jedan – najvažniji izazov, uspešno učešće na OI u Londonu na 100 – godišnjicu od našeg prvog učešća na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine,“ rekao je predsednik OKS Vlade Divac.

Predsednik OKS istakao je da je u godini velike finansijske krize uloženo mnogo energije kako bi  za naše sportiste obezbedili vrhunski uslovi za pripreme i takmičenja. „Verujem da smo u tome uspeli, prvenstveno zahvaljujući velikom broju partnera uključenih u realizaciju svih aktivnosti i zahvaljujući ogromnoj pozitivnoj energiji i entuzijazmu koje smo uneli u svaki projekat koji smo započeli,“ rekao je predsednik OKS Vlade Divac.

Povezana vest:  TOYOTA UZ OLIMPIJCE SRBIJE NA PUTU ZA TOKIO

Kao i 2010-u i predolimpijsku 2011-u godinu obeležile su pre svega programske aktivnosti i takmičenja na kojima su učestvovali sportisti Srbije. Konstatovano je da je program London 2012 bio apsolutni prioritet i da je OKS u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, sponzorskim pulom OKS, Sekretarijatom za sport i omladinu AP Vojvodine i Gradom Beogradom, obezbedio finansijsku i logističku podršku za realizaciju ovog programa. Generalni sekretar OKS Đorđe Višacki prezentovao je finansijski izveštaj za 2011-u i istakao da je od ukupnog budžeta OKS, 75% sredstava opredeljeno za sportske programe OKS, što je predviđena proekcija i za 2012-u.

Povezana vest:  Indijcima pet kilograma zlata kao nagrada za medalje

Predsednik OKS istakao je da je budžet koji je obezbeđen za 2011-u značajno uvećan u odnosu na prethodnu godinu, kao i da je OKS u 2011. godini dobio nove sponzore i da sponzorski pul Olimpijskog tima Srbije «Zajedno za London» danas broji 20 kompanija. Predsednik OKS govorio je o aktivnostima koji se realizuju kroz programe Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta, o aktivnostima na promociji olimpizma, kao i o brojnim međunarodnih aktivnostima rukovodstva OKS sa ciljem daljeg pozicioniranja OKS u medjunarodnim forumima.

Na 126 dana do Olimpijskih igara u Londonu Tim Srbije ima 62 kvalifikovanih sportista u 10 sportova. U „olimpijskoj kategorizaciji“ u ovom trenutku nalazi se 83 sportista u individualnim sportovima i 4 ekipe iz ukupno 15 nacionalnih sportskih saveza. „Ove brojke govore o tome da su u prethodnoj godini nacionalni sportski savezi i sportisti Srbije radili kvalitetno, a da je OKS svojim aktivnostima ispratio i prepoznao svaki kvalitetan rezultat,“ rekao je predsednik Divac.

Povezana vest:  Šestorica kandidata za predsednika MOK-a

Plan rada OKS za 2012. koncipran je tako da osnovni zadatak OKS u Olimpijskoj godini bude jačanje pozicije i zastupanje interesa nacionalnih sportskih saveza Olimpijskih sportova, u skladu sa promenama koje je u 2011-oj doneo novi Zakon o sportu.

„Aktivnosti u 2012-oj, na svim poljima se intenziviraju iz dana u dan. Sportisti Srbije nalaze se na pripremama, ili na kvalifikacionim takmičenjima, pod našim budnim okom, kako bi sve njihove potrebe bile zadovoljene, na najkvalitetniji način, a oni bili usmereni samo na svoj rezultat,“ rekao je predsednik OKS Vlade Divac.

Skupština OKS podržala je inicijativu za trajno rešenje poslovnog prostora OKS, koje bi trebalo da bude realizovano u saradnji sa gradom Beogradom.