pg2012

Srbija u Londonu sa 17 takmičara
 
Srpski paraolimpijski tim na Olimpijskim igrama u Londonu za sportiste sa invaliditetom brojaće 17 tamičara u pet sportova. Moguće je da naša zemlja, od 29. avgusta do 10. septembra, u glavnom gradu Engleske ima i 22 takmičara, jer još pet naših sportista očekuje specijalne pozivnice.
To je danas rečeno na konferenciji za novinare, koja je upriličena u hotelu ,,Moskva“.
Do sada su odlazak u London obezbedili sportisti u atletici, streljaštvu, streličarstvu, plivanju i biciklizmu.
,,Ako se naši sportisti vrate sa dve medalje, kao što su to učinili pre četiri godine u Pekingu, naš plan bi bio ispunjen. U Londonu će mo imati brojniju ekipi i treba očekivati i lepše rezultate nego na prethodnim Igrama u Pekingu“, rekao je predsednik Paraolimpijskoj komiteta Srbije (POKS) Zoran Mićović.
Šansu da učestvuju na Igrama u Londonu očekuju još neki sportisti iz plivanja, streljaštva, streličarstva, biciklizma i stonog tenisa.
,,Naš Paraolimpijski komitet trenutno čine atletski, streličarski, biciklistički, stonoteniski i plavački savezi, dok su trenutno neaktivni skijaški i mačevalački. Kao pridruženi član POKS radi Savez plesa u kolicima“, rekao je generalni sekretar POKS-a Bojan Jaćimović.
On je podsetio da su srpski paraolimpijci od Igara u Pekingu 2008. godine, do danas, na raznim međunarodnim takmičenjima ukupno osvojili 154 medalje.
,,Imamo 20 medalja osvojenih na evropskim i svetskim prvenstvima. Atletičar Draženko Mitrović u bacanju diska i atletičarka Tanja Dragić u bacanju koplja su svetski rekorderi u svojim disciplinama. Stonoteniser Zlatko Kesler je osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. To su samo neki od značajnijih uspeha naših sportista-invalida“, rekao je Jaćimović.
Siguran učesnik POI u Londonu biće strelac Mirjana Ilić-Đuričin, koja je odavno ispunila olimpijsku normu.
,,Četiri godine se bavim streljaštvom i ovo će biti kruna moje karijere. Kao i svaki sportista sanjam da u Londonu osvojim medalju“, Ilić-Đuričin koja, kako je rekla, za to takmicenje trenira cetiri sata dnevno.
Njena koleginica iz reprezentacije Zorica Popadić je vrhunska stonoteniserka, ali iako je osvojila drugo mesto na Evropskom prvenstvu, nije obezbedila učešće na Olimpijadi u Londonu.
,,Samo ako neko od takmičara, koji su se vec plasirali  kroz kvalifikacije i najveća takmičenja za London budu odustali, imaću priliku da odem u Englesku. Raduje me, međutim, da ćemo u stonom tenisu i bez mene imati četiri takmičara „, rekla je Popadić.
Uporna Mirjana Popadić, ipak, može biti učesnik POI u Londonu, ako dobije specijalnu pozivnicu od posebne komisije koja prati svakog takmičara u toj konkurenciji.
,,Kvalifikacije za paraolimpijadu završavaju se 1. avgusta. Do tada se još neko iz Srbije može prikljuciti grupi od 17 sigurnih putnika za London“, rekao je Jaćimović.

 

Povezana vest:  ZOI SOČI 2014, Petrović zadovoljan što je završio trku