Olympic_rings

OI 2012

Britanska vlada suočena sa velikim problemima pred OI

 

Samo osam dana pre početka Olimpijskih igara u Londonu, organizatori i britanska vlada suočili su se sa velikim problemima. Državni olimpijski sekretar rekao je danas da je zemlja stavila u stanje pripravnosti dodatnih 1.200 vojnika ako se pogorša nestašica redara, dok su carinici najavili štrajk za dan pre početka Igara.  Vlada se nadala da će pokupiti slavu zbog dobro organizovanih Igara, ali se suočila sa velikim problemima. Verovatno najveći stid organizatora izaziva činjenica da kompanija koju su angažovali za bezbednost, G4S, nije uspela da organizuje 10.400 redara, tako da je moralo da bude angažovano dodatnih 3.500 vojnika.

Britanski parlament oštro je kritikovao takvu odluku, a olimpijski sekretar Džeremi Hant priznao je danas da možda čak ni to neće biti dovoljno.

Povezana vest:  OI 2016, Ukrajinac Vernjajev osvojio zlato na paralelnom razboju

-Vlada je stavila dodatnih 1.200 vojnika u stanje pripravnosti, za malo verovatni slučaj da G4S počne da loše obavlja svoj posao. Želimo da budemo sigurni da će javnost biti bezbedna od svake opasnosti. Ne očekujemo da ćemo ih upotrebiti, ali biće tamo – rekao je Hant.

Obezbeđenje Olimpijskih igara ključno je pitanje još od 1972, kada su palestinski teroristi ubili 11 izraelskih sportista. Zbog ogromnog prisustva medija, događaj u Londonu postao je poželjna meta svih terorističkih grupa, tako da je britanska vlada ocenila da je nivo rizika za ove Igre „izuzetan“, što znači da je napad „vrlo moguć“.

Zbog svega toga, nemogućnost vlade da na pravi način reši pitanje osoblja postala je jedna od glavnih tema u Britaniji. Sve to je pogoršano zbog privrednih nesporazuma, koji mogu da dovedu do dva olimpijska štrajka.

Povezana vest:  EI 2015 BAKU, Red pobeda, red poraza i lošeg plasmana srpskih sportista prvog dana

Prvi uključuje oko 400 radnika železnice, koji su zapretili da će omesti rad u centralnoj Engleskoj od 6. do 8. avgusta. To bi donelo velike komplikacije Olimpijskim igrama, pošto se fudbalski turnir igra širom zemlje, a turisti koriste vozove da stignu u London na takmičenje.  Daleko ozbiljnija pretnja je današnja najava da će carinici obustaviti rad na 24 sata na londonskom aerodromu Hitrou 26. jula, dan pre početka Igara, kada se očekuje najveći priliv novinara i turista.

To je izazvano zbog nesuglasica oko plata i gubitka radnih mesta. Članovi sindikata javnih i komercijalnih službi najavili su i da će njihovi članovi preduzeti i druge mere, kao što je zabrana produženog rada od 27. jula do 20. avgusta, što je period za koji se očekuje da bude jedan od najprometnijih na londonskim aerodromima.

Povezana vest:  Doček olimpijaca ispred Skupštine Beograda

Čak i bez štrajkova, Hitrou mesecima već ima problem sa dugačkim redovima na pasoškoj kontroli, a sindikat za to krivi vladino smanjenje troškova.  Ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej ocenila je odluku da se štrajkuje dan pre početka Igara sramnom. Ona je kazala da će vlada primeniti rezervne mere da bi obezbedila da ljudi prelaze granicu što je lakše moguće.

Tokom prethodnih štrajkova, u novembru i maju, vlada je angažovala menadžere i javne radnike, uključujući i portparola premijera Dejvida Kamerona, da bi pomogla imigracionim službama i smanjila ometanje prometa putnicima.